Održan protest Okupirajmo Vol Strit ispred Kapitola

Nekoliko grupa demonstranata ušlo je u utorak popodne u prostorije Poslaničkog doma kako bi se sastale sa članovima Kongresa

0 komentar(a)
Okupirajmo Vol Strit, Foto: Reuters
18.01.2012. 07:53h

Nekoliko stotina pristalica pokreta "Okupirajmo Vol Strit" protestovalo je u utorak ispred Kapitola u Vašingtonu zbog stanja ekonomije, berzanskih mešetarenja i pohlepe koroporacija.

Organizatori su skup "Okupirajmo Kongres", održan u utorak na Zapadnom travnjaku Kapitola, najavljivali kao do sada najveći nacionalni skup pristalica pokreta i za njega su dobili dozvolu za okupljanje do 10.000 ljudi. Ipak, broj demonstranata bio je znatno manji.

Oni koji su došli na skup izrazili su optimizam u pogledu snage pokreta "Okupirajmo Vol Strit", koji je počeo u septembru, kada su njegovi učesnici pokušali da postave šatore ispred berze u Njujorku, a potom i u parku na Menhetnu.

Pokret se potom proširio na veliki broj američkih gradova, uključujući Vašington. Učesnici pokreta protjerani su sa javnih površina u velikom broju gradova, a u Vašingtonu im je dozvoljeno da ostanu u šatorima na dva trga nedaleko od Bijele kuće.

"Ohrabren sam. Ovdje ima energije, iako ne i mnogo ljudi", rekao je 63-godišnji Džon Vin koji je na protest doputovao iz Sjeverne Karoline.

Predsjednik SAD Barak Obama u trenutku incidenta nije bio u Beloj kući, već na večeri sa suprugom Mišel povodom njenog 48. rođendana
Protest je održan u trenutku kada ankete pokazuju da 84 odsto Amerikanaca nije zadovoljno radom Kongresa.

Iako je skup bio većinom miran, čarki između policije i demonstranata bilo je na stazama koje vode do Kapitola. Do utorka popodne uhapšene su četiri osobe.

U pokretu "Okupirajmo Vol Strit" postoje dvije jake struje – oni koji žele promjenu na vlasti i anarhisti koji se protive svakoj vladi.

Tenzije između pristalica te dvije struje bile su vidljive na skupu kod Kapitola – jedni su izazivali policiju, a drugi učestvovali u grupnim diskusijama o vidovima uticaja na svoje izabrane predstavnike.

En Fildson (71) iz Nju Hempšira izrazila je razočaranje zbog broja demonstranata i kazala da pristalice pokreta moraju da se vrate početnoj poruci smanjivanja jaza između bogatih i siromašnih. Demonstranti ne pomažu postizanju tog cilja time što nose poruke sa psovkama ili se sukobljavaju sa policijom, poručila je.

"Ono zbog čega mi je žao je rasplinjavanje poruke pokreta. Mnoge pristalice pokreta "Okupirajmo Vol Strit" moraju da shvate da su kontraproduktivne", objasnila je.

Nekoliko grupa demonstranata ušlo je u utorak popodne u prostorije Poslaničkog doma kako bi se sastale sa članovima Kongresa. Učesnici protesta su potom krenuli u šetnju do Vrhovnog suda i Bijele kuće.

U trenutku kada su prolazili pored kapije Bijele kuće, preko ograde je bačena dimna bomba, zbog čega je policija rastjerala učesnike protesta.

Predsjednik SAD Barak Obama u trenutku incidenta nije bio u Beloj kući, već na večeri sa suprugom Mišel povodom njenog 48. rođendana.