Od večeras nove cijene goriva

Cijene goriva neće premašiti rekordne iz maja prošle godine, tako da poskupljenje eurosupera 95 i 98 ne bi trebalo da izazove rast cijena ostalih proizvoda i usluga

0 komentar(a)
Benzin, Foto: Arhiva Vijesti
16.01.2012. 08:51h

Cijene benzina u Crnoj Gori od utorka bi mogle biti značajnije povećane zbog fluktuacija na svjetskom tržištu.

Prema informacijama agencije Mina-business, cijene goriva neće premašiti rekordne iz maja prošle godine, tako da poskupljenje eurosupera 95 i 98 ne bi trebalo da izazove rast cijena ostalih proizvoda i usluga. Poskupljenje eurodizela se ne očekuje.

Litar eurosupera 95 i 98 u maju je koštao 1,37 eura odnosno 1,4 eura. Cijena eurodizela bila je 1,27 eura. Eurodizel sada košta 1,28 eura, a bezolovni eurosuper 98 i 95 koštaju 1,32 odnosno 1,29 eura.

Iz Ministarstva ekonomije objašnjavaju da je usljed krize u Iranu i slabljenja eura u odnosu na dolar, ovu sedmicu označio primijetan rast cijena svih vrsta naftnih derivata. Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima zbog embarga na uvoz iranske nafte. Tako je cijena barela na londonskom tržištu porasla za 94 centa, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,7 dolara višoj cijeni.

"Jasno je da ovakvi trendovi mogu, što je skoro izvjesno, imati za posljedicu povećanje cijena nafte i naftnih derivata za domaće tržište, već u utorak kada je naredni obračunski period", kazali su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da u novom obračunskom periodu neće doći do povećanja cijene eurodizela, goriva koja se najviše koristi u Crnoj Gori. Eurodizel ima učešće od skoro 70 odsto u ukupnoj potrošnji goriva u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je Ministarstvo finansija u maju prošle godine, u cilju iznalaženja mjera za stabilizaciju cijena i tržišta naftnih derivata, donijelo dva pravilnika koji su omogućili povraćaj dijela plaćene akcize na eurodizel koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, kao i mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije.

"Omogućavajući pravo na povraćaj akcize u iznosu od 20 centi po litru eurodizela, Ministarstvo finansija je djelovalo antiinflatorno i, imajući u vidu stalne fluktuacije na tržištu naftnih derivata, ostavilo dovoljan prostor za naredna povećanja cijena", naveli su iz Ministarstva ekonomije.

U cilju dodatnog rasterećenja građana i privrede, nedavno usvojenim izmjenama Zakona o akcizama smanjena je akciza na dizel gorivo, u iznosu od dva centa po litru, što će smanjiti budžetske prihode za oko tri miliona eura.

"Takođe, u skupštinskoj proceduri je usvajanje Zakona o carinskoj tarifi kojim će carine na sve kategorije mineralnih ulja biti ukinute, a istovremeno se očekuje da će, do kraja januara ove godine, biti raspisan tender za valorizaciju bjelopoljskog skladišta pogonskog goriva Cerovo, čime se stvaraju uslovi za buduće stabilizovanje cijena", najavili su iz Ministarstva.