Radnici Prerade od ponedjeljka štrajkuju glađu

Radnici su, njih pet, 27. decembra prošle godine počeli štrajk glađu, jer im poslodavac nije isplatio zarade

66 pregleda0 komentar(a)
Prerada, štrajk glađu, Foto: Vesko Belojević
15.01.2012. 15:16h

Radnici Prerade, pogona Kombinata alumijuma (KAP) od ponedjeljka u 15 sati ponovo počinju da štrajkuju građu u prostorijama te fabrike.

"Od sjutra će štrajkovati glađu 21 radnik Prerade, u nadi da će neko imati razumijevanja za naše zahtjeve", kazao je predsjednik Sindikata Prerade Borislav Mašković.

On je agenciji Mina-business kazao da radnici sami ne mogu riješiti problem, ali da imaju pravo da se bune i da na taj način skrenu pažnju javnosti.

Izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev pozvao je ranije zaposlene u Preradi da pređu u tu fabriku, gdje bi bili radno angažovani i imali redovne mjesečne zarade.

Mašković je naveo da im za to nije ponuđen nikakav zvaničan dokument, pri čemu je poslodavcu izgovor teška situacija u KAP-u.

"Svako priča ono što mu odgovara, svakako da Uprava ima više mogućnosti, jer Vlada stoji uz njih. Poučeni iskustvom da im ne vjerujemo, tražimo da nam se isplati dio zarada", kazao je Mašković.

On je podsjetio da su svi oni pet godina radili u KAP-u, pa onda prešli u Preradu.

"Radnici su se javljali za otpremnine, ali nam ih nijesu dali. Vlada sada nudi kompromis da radimo, ali nemamo vjere u njih", dodao je Mašković.

Analitičar tržišta rada, Goran Đukanović kazao je ranije da bi radnici Prerade trebalo da odustanu od najavljenog štrajka glađu i da pokušaju da nađu kompromisno rješenje sa upravom te kompanije.

"Ovo jednostavno nije trenutak za štrajkove već korišćenje svake šanse za opstanak i preživljavanje, pa nije trenutak ni za štrajk i proteste ako se već nudi alternativa", kazao je Đukanović agenciji Mina-business.

Radnici su, njih pet, 27. decembra prošle godine počeli štrajk glađu, jer im poslodavac nije isplatio zarade.

Predsjednik Sindikata Prerade, Borislav Mašković kazao je ranije da se radnicima duguje šest plata, odnosno oko 85.000 eura, kao i zimnice, jubilarne nagrade i regresi.

"Radnicima se ukupno duguje oko 640.000 eura, od čega je 31.000 eura za sindikalnu članarinu, 494.000 eura za stambeni fond", dodao je Mašković.