CANU: Hitno mijenjati predloženi Zakon

CANU navodi da Ministarstvo nauke nije uvažilo nijedan njihov predlog, uprkos jasnim i bitnim agrumentima

0 komentar(a)
CANU, lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
14.01.2012. 13:52h

Predloženi zakon o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) je konfliktan i krši ustavna načela, zbog čega se mora mijenjati po hitnoj proceduri, ocjenila je ta nacionalna institucija. Zakon o CANU se nalazi u proceduri i o njemu bi naredne sjednice trebalo da počne parlamentarna rasprava. Zakonom se ukida Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, čiji članovi, određenom procedurom, mogu preći u CANU. CANU navodi da Ministarstvo nauke nije uvažilo nijedan njihov predlog, uprkos jasnim i bitnim agrumentima. "Ostalo se pri rješenjima koja suštinski narušavaju karakter i autonomiju Akademije«, kaže se u saopštenju CANU, koja poziva poslanike da se »odupru pritisku izvršne vlasti". "Radi odbrane ustavnih načela, autonomije najviše naučne i umjetničke ustanove i da se ograniči šteta koju je predlog zakona nanio ovoj instituciji, a čini nam se i Crnoj Gori", kaže se u zaključcima.

Zakon suprotan Ustavu? CANU smatra da je predloženi zakon suprotan Ustavu Crne Gore jer se narušava ustavno načelo jednakosti građana i načelo autonomije naučnih ustanova.

CANU smatra da je predloženi zakon suprotan Ustavu Crne Gore jer se narušava ustavno načelo jednakosti građana
"To važi naročito za izbor novih članova, raspolaganje sredstvima, unutrašnju organizaciju, način evaluiranja naučnog i umjetničkog rada", kaže se u saopštenju. U CANU ističu da pitanja nacionalnih akademija nijesu predmet regulative Evropske unije, već su u nadležnosti autonomne regulative akademija. "Na ovoj autonomnoj osnovi danas su formirani određeni međunarodno prihvaćeni standardi, koji su primarni uslov za prepoznavanje nacionalnih akademija i njihovog članstva u međunarodnim akademijskim asocijacijama", navode iz Akademije i to ilustruju dopisom 27 nacionalnih akademija nauka iz Evrope i njihovih asocijacija.

Pogrešan put?

Ocjenjuje se da je da je predloženi put za "objedinjavanje najreferentnijeg naučnog potencijala u Crnoj Gori" pogrešan, ukoliko se to čini objedinjavanjem članstva u CANU. "Nacionalne akademije po svom karakteru nijesu mjesto integracije naučnog potencijala već najstrože selekcije", upozoravaju iz Akademije i podsjećaju da se u akademijama ograničava kvantitet, strogom izbornom procedurom, i ukupnim brojem članova.

CANU smatra da predložena rješenja mogu dovesti do toga da ukupan broj članova Akademije ne bude primjeren intelektualnim i društvenim resursima Crne Gore.

"I koji je srazmjerno daleko veći u odnosu na nacionalne akademije u zemljama u okruženju".

CANU smatra da predložena rješenja mogu dovesti do toga da ukupan broj članova Akademije ne bude primjeren intelektualnim i društvenim resursima
"Ova masovnost će objektivno značiti njenu kvalitativnu transformaciju u instituciju koja neće imati atribute nacionalne akademije", navodi se u stavovima CANU. Ističe se da integracija političkom voljom kroz oktroisano članstvo, kako je predloženo zakonom, može da ima samo suprotan efekat. "Time se urušavaju temelji ove institucije, što dovodi do potrebe da se takav zakon po hitnoj proceduri mijenja", kaže se u stavovima CANU.