Duboka šara i lanci su uslov za registraciju

Pravila o zimskoj opremi kao uslovu registracije važe samo u zimskom periodu kad se ona koristi

50 pregleda0 komentar(a)
13.01.2012. 02:28h

Iako propis koji precizira da je pri registraciji automobila potrebna zimska oprema važi od sredine pretprošle godine, izgleda da je tek posljednjih mjeseci krenula prava primjena, pa veliki broj građana ostane zatečen kada u servisima za tehnički pregled traže zimske gume i lance.

Dragan Savić, viši policijski komesar prve klase u Upravi policije, u odsjeku za nadzor i kontrolu bezbjednosti u drumskom saobraćaju, kazao je da je i ranije zimska oprema bila neophodna pri registraciji, ali je to tada bilo “šire definisano”.

“Pitanje zimske opreme je prethodnim pravilnikom bilo šire definisano, pa su pored zimskih guma na pogonskim točkovima u zimsku opremu podrazumijevani i radijalni pneumatici ili pneumatici sa ljetnjim profilom, ako je vozilo imalo lance za pogonske točkove”, objašnjava Savić.

Na pitanje zašto ranije prilikom registracije autmobila nije tražena zimska oprema, Savić je odgovorio “da su ljudi tada imali odgovorajuće pneumatike”.

“Sada je promjena to što se važećim pravilnikom radijalni i ljetnji pnemuatici ne smatraju zimskom opremom. U članu 99 Pravilnika o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima, koji je stupio na snagu sredinom pretprošle godine, propisano je da se pod zimskom opremom podrazumijevaju lanci za snijeg za pogonske točkove i pneumatici minimalne dubine šare na gaznoj površini četiri milimetra, to je ovo što zovemo zimske gume. S tim da pneuamtici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili sa odgovorajućom oznakom MS, M+S i M&S. Za teretna vozila i autobuse osim odgovorajućih pneumatika i lanaca u zimsku opremu ulaze lopata i vreća pijeska”, objašnjava Savić.

Pravila o zimskoj opremi kao uslovu registracije važe samo u zimskom periodu kad se ona koristi.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

zimske gume, lanci FOTO: Shutterstock.com
zimske gume, lanci FOTO: Shutterstock.com