Korupcija poništava privatizaciju

Bude li poništena privatizacija, Vlada bi trebalo da preuzme vlasničku kontrolu nad Telekomom, a da Mađar telekom ostaje bez ičega

62 pregleda0 komentar(a)
Telekom, Foto: Reuters
12.01.2012. 19:06h

Ako se istragom u Crnoj Gori ispostavi da je u osnovi privatizacije Telekoma 2005. godine bila korupcija, ugovor o kupoprodaji akcija na osnovu kojeg je Mađar telekom stekao većinsko vlasništvo treba da bude poništen, potvrdilo je za “Vijesti” više crnogorskih pravnika.

Advokat Novica Jovović naveo je da bi u tom slučaju Vlada trebalo da preuzme vlasničku kontrolu nad Telekomom, a da Mađar telekom ostaje bez ičega.

“Ako se utvrdi da je Mađar telekom korupcijom došao do kontrole nad Telekomom Crna Gora, oni u tom slučaju ne bi mogli da računaju na bilo kakvu naknadu”, odgovorio je Jovović na pitanje da li bi sadašnji vlasnici 76,5 odsto akcija Crnogorskog telekoma mogli u slučaju poništenja ugovora da traže povrat investicije u dionice i razvoj kompanije.

“Ako se utvrdi da je Mađar telekom korupcijom došao do kontrole nad Telekomom Crna Gora, oni u tom slučaju ne bi mogli da računaju na bilo kakvu naknadu”, kaže Jovović
Advokat Goran Rodić kazao je da se prije postupka poništenja ugovora mora prethodno utvrditi krivično djelo korupcije prilikom prodaje Telekoma, i to pravosnažnom sudskom presudom.

Iskustvo u preuzimanju privatizovanog telekoma postoji u regionu: Vlada Srbije je krajem 2002. godine vratila kontrolu nad tamošnjim Telekomom, kojeg je diktatorski režim Slobodana Miloševića 1997. godine prodao italijanskoj kompaniji. Utvrđeno je da je u pitanju bio korupcionaški posao vrijedan pola milijarde američkih dolara, na osnovu kojeg su se pojedinci iz tadašnjih italijanskih vlasti obogatili, a režim Slobodana Miloševića preživio još jednu godinu, kako je tada ocijenila rimski dnevnik Republika.

Razlika između Srbije tada i Crne Gore sada je to što su preuzimanje dogovorili tadašnji premijeri Zoran Đinđić i Silvio Berluskoni. Italijanski premijer je kazao da Italija nema interes za ostanak u Telekomu Srbija. Na osnovu tog sporazuma, Srbija je platila 195 miliona eura za povratak 29 odsto akcija koje je ranije kupila italijanska kompanija.