Unija poslodavaca: Treba nam snažna i konkurentna privredu

On je kazao da je, u ovom trenutku, upravo niska konkurentnost najznačajniji faktor crnogorskog deficita

57 pregleda0 komentar(a)
09.01.2012. 11:10h

Crna Gora, ako želi da stvori ekonomiju koja može da parira zemljama regiona, Evrope i svijeta, treba da počne da kreira nove razvojne politike čiji rezultati moraju podrazumijevati stvaranje snažne, konkurentne privrede, ocijenio je predsjednik Unije poslodavaca, Predrag Mitrović.

"Treba donijeti razvojnu strategiju, a potom sprovesti aktivnosti čiji je cilj povećanje produktivnosti, postizanje održivog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i rast zaposlenosti", rekao je Mitrović agenciji Mina-business.

On je kazao da je, u ovom trenutku, upravo niska konkurentnost najznačajniji faktor crnogorskog deficita.

"Zato UPCG u ovoj godini od države očekuje donošenje još aktivnijih mjera usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta, olakšanog rada preduzeća, smanjenja njihovog finansijskog opterećenja, kao i ukidanja propisa i procedura koje predstavljaju barijeru u poslovanju", rekao je Mitrović.

On smatra da je suzbijanje sive ekonomije, privlačenje stranih direktnih investicija, izvozna orjentisanost preduzeća, razvoj nerazvijenih područja neke od mjera koje treba preduzeti u cilju poboljšanja biznis ambijenta.

Mali pomaci, dobar signal

Prema riječima Mitrovića, prošlu godinu karakterišu određeni pomaci što je svakako dobar signal, ali ne u mjeri koji bi ih označio kao značajan napredak i poboljšanje ukupnog biznis ambijenta i uslova poslovanja.

On je kazao da su se posljedice globalne krize osjećale u Crnoj Gori tokom prošle godine, iako manje nego u razvijenim zemljama.

"Zato je teško govoriti o položaju poslodavaca i komentarisati da li je on bio bolji prošle ili 2010. godine", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, poslovanje učesnika u biznisu i dalje je veoma opterećeno, a za potencijalna, nova preduzeća i prilično destimulativno.

"Potvrdu tome daje činjenica da su nelikvidnost i nedostatak finansijskih sredstava bili redovan sadržaj svih izvještaja kojima su domaće i međunarodne institucije opisivale stanje u crnogorskoj privredi", precizirao je Mitrović.