U napadima na šiite u Iraku ubijeno 78 ljudi

Bombaški napadi počelil su jutros kada su eksplozije potresle dva pregrađa Bagdada, uključujući Sadr Siti

0 komentar(a)
05.01.2012. 20:45h

U današnjem talasu bombaških napada na šiitske hodočasnike u Bagdadu i na jugu Iraka poginulo je 78, a ranjeno više od 100 ljudi, saopštila je iračka policija. Bombaški napadi počelil su jutros kada su eksplozije potresle dva pregrađa Bagdada, uključujući Sadr Siti, najveće predgrađe prijestonice nastanjeno šiitima, u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi, prenio je AP.

Nekoliko sati kasnije, u samoubilačkom bombaškom napadu na grupu hodočasnika u blizini Nasirije, 320 kilometara jugoistočno od Bagdada, poginulo je 48 ljudi. Hodočasnici su pješačili ka, za šiite, svetom gradu Karbali, gdje je, prema muslimanskom vjerovanju, ubijen imam Husein.

Odnosi između šiita i sunita u Iraku zaoštreni su nakon što je premijer Nuri al Maliki, šiit, optužio potpredsjednika Iraka Tarika al Hašemija, sunita, da je planirao i organizovao ubistva političara i policajaca u Bagdadu. Potpredsjednik Iraka sada se nalazi u oblasti na sjeveru Iraka kojom upravljaju Kurdi i odbija da se vrati u Bagdad gdje bi mu bilo suđeno.

Sukobi sunita i šiita u Iraku izbili su samo nekoliko dana nakon povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Sunitski fundamentalisti u Iraku često ne posmatraju šiite kao muslimane, a napad na njih se smatra časnim činom.