Viši sud: Ko je nevin u zatvoru ne gubi na ugledu

“Nikoli Vujoševiću nije prvi put da boravi u zatvoru i ovo lišenje slobode, iako izvršeno protivpravno, nije ostavilo negativne posljedice po njegov čast i ugled"

105 pregleda0 komentar(a)
05.01.2012. 09:32h

Drugostepeno vijeće Višeg suda u Podgorici preinačilo je presudu Osnovnog suda u Podgorici i odbilo kao neosnovan zahtjev Nikole Vujoševića da mu država Crna Gora, po osnovu naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i slobode usljed neosnovanog lišenja slobode, isplati šest hiljada eura.

U obrazloženju ovakve odluke koju je donijelo vijeće sudije Ljiljane Lalićević, te članovi vijeća sudije Dejan Dragović i Katarina Đurđić navodi se da je prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici, djelimično usvojen tužbeni zahtjev Vujoševića i tužena država Crna Gora je obavezana da na ime pretrpjenih duševnih bolova zbog povrede ugleda, časti i slobode usljed neosnovanog lišenja slobode, isplati šest hiljada eura, sa zakonskom kamatom, od 2. juna 2011. do konačne isplate.

Protiv ove prvostepene presude, država Crna Gora je izjavila žalbu zbog pogrešne primjene materijalnog prava, a koju je na sjednici drugostepenog vijeća Višeg suda zastupao zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Željko Sekulović.

U žalbi je navedeno da je prilikom odmjeravanja visine naknade nematerijalne štete, dosuđena naknada previsoka, imajući u vidu činjenicu da je Vujošević i ranije lišavan slobode, te njegov iskaz u kojem je naveo da hapšenje nije ostavilo negativne posledice po njega. Ispitujući presudu, Viši sud je zaključio da je žalba osnovana.

“U konkretnom slučaju Nikoli Vujoševiću nije prvi put da boravi u zatvoru, već je i ranije više puta osnovano lišavan slobode u dužim vremenskim periodima i ovo lišenje slobode, iako izvršeno protivpravno, nije ostavilo negativne posljedice po njegov čast i ugled, što tužilac potvrđuje u svom iskazu datom u toku postupka, jer se druži sa istim krugom ljudi, u vezi je sa istom djevojkom i radi na istom poslu.

Viši sud

Pri tome uslovi pod kojima je tužilac boravio u zatvoru, ne mogu sami po sebi predstavljati okolnost, zbog koje bi on mogao ostvariti pravo na naknadu ove vrste štete. Prema tome, kako iz utvrđenih činjenica proizilazi da neosnovano lišenje slobode kod Vujoševića nije prouzrokovalo povredu njegovih ličnih prava, koje bi opravdavalo dosuđivanje naknade, to suprotno rezonovanju prvostepenog suda, nije bilo mjesta usvajanju tužbenog zahtjeva, zbog čega je prvostepena presuda preinačena”, piše u obrazloženju presude Višeg suda u Podgorici.

Opširnije u štampanom izdanju