Zeković se više neće baviti istraživanjem kršenja ljudskih prava

U proteklom periodu aktivno sam radio na oko hiljadu slučaja... Za taj angažman nijesam bio plaćen niti je moj rad bio pod podrškom nekog donatora

50 pregleda1 komentar(a)
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
02.01.2012. 17:16h

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković saopštio je danas da iz ličnih razloga prestaje da se bavi tim poslom, koji je radio u proteklih osam godina.

To, kako je napisao u izjavi, podrazumijeva da se pred mjerodavnim organima i u medijima više neće pojavljivati u svojstvu istraživača kršenja ljudskih prava, niti ću se baviti zastupanjem individualnih povreda prava i osnovnih sloboda.

"U proteklom periodu aktivno sam radio na oko hiljadu slučaja i činio sve što je bilo u mojoj moći da politiku i praksu ljudskih prava učinim boljom i bližom međunarodnim iskustvima. Za taj angažman nijesam bio plaćen niti je moj rad bio pod podrškom nekog donatora. Određenu podršku, uglavnom u smislu logistike i povremenog korišćenja prostornih kapaciteta, imao sam od pojedinih nevladinih organizacija. Koristim priliku zahvaliti CRNVO, CGO-u, Akciji za ljudska prava i posebno Fondaciji za stipendiranje Roma”, napisao je Zeković.

Objasnio je da je nekoliko razloga za tu odluku, a kao vodeći naveo je profesionalnu iscrpljenost, kao i potrebu da se uz, nastavak doktorskih studija, snažnije posveti jačanju sopstevnih kapaciteta.

"Uz te aktivnosti biću otvoren za eventualni institucionalni angažman i nova politička iskustva ali i za profesionalni rad u civilnom društvu. Posebno me zabrinjavaju oni izazovi koji bi me mogli dovesti u sukob sa dojučerašnjim saborcima i prijateljima kao i situacije u kojima se moja posvećenost isključivo činjenicima tretira kao izdaja. Razumno je da, u postojećem obliku i kontekstu mog javnog rada, sačuvam sjećanje i na određeni način se povučem, a okruženje i sebe spasim od takvih događaja. Smetnja demokratskoj alternativi neću biti na bilo koji način”, napisao je Zeković.