Blagodeti vitamina C za koje nijeste znali

Vitamin C je moćan i efikasan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres. Prekomeran oksidativni stres može da dovede do ozbiljnih medicinskih poremećaja, kao što je ateroskleroza.

55 pregleda0 komentar(a)
30.12.2011. 15:38h

Poznato vam je da je vitamin C neophodan organizmu, pročitajte od čega vas sve štiti.

IMUNITET - Ne samo da je vitamin C neophodan imunom sistemu, već je potreban i za proizvodnju kolagena, proteina koji se u vezivnom tkivu. Zdrava doza vitamina C će zaštititi vaše telo od infekcije, održati zdravlje kostiju i zuba i ubrzati zarastanje rana.

PREHLADA - Vitamin C pomaže organizmu u borbi protiv bakterija, virusa i infekcija, ali služi i kao efikasan antihistaminik koji će umanjiti neprijatne efekte prehlada, uključujući zapaljenja, zapušen nos i bolove.

ANTIOKSIDANS - Vitamin C je moćan i efikasan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres. Prekomeran oksidativni stres može da dovede do ozbiljnih medicinskih poremećaja, kao što je ateroskleroza. Oni mogu da izazovu i oboljenja srca i moždanog udara, a povezan je sa mnogo različitih vrsta raka, uključujući i rak pluća, usta, grla, debelog crijeva , želuca i jednjaka.

HIPERTENZIJA - Vitamin C blagotvorno deluje na krvni pritisak, što smanjuje vjerovatnoću od hipertenzije, kao i ozbiljnih zdravstvenih problema koji iz nje proizilaze.

KRVNI SUDOVI - Uz smanjenje krvnog pritiska, vitamina C obezbjeđuje pravilnu dilataciju krvnih sudova, što može da spreči bolesti kao što su ateroskleroza, visok holesterol i angina pektoris.

OLOVO U KRVI - Vitamin C dramatično snižava nivo olova u krvi. To je naročito važno za djecu koja žive u urbanim sredinama. Studije pokazuju da veći nivoi olova u krvi mogu dovesti do smetnji u razvoju.

KATARAKTA - Ljudskom oku je nophodan vitamin C da bi ispravno funkcionisalo. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do katarakte.