Vujanović će potpisati predloženi Zakon o CANU

Predloženim zakonom ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, a njeni članovi, određenom procedurom, mogu preći u CANU

0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
30.12.2011. 11:19h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u novogodišnjem intervjuu agenciji Mina kazao je da će potpisati predloženi Zakon o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) ako u Skupštini bude usvojen u tekstu koji nema unutrašnju koliziju normi.

On je objasnio da je njegova nadležnost u proglašenju zakona da kontroliše da li su u jednom zakonu dvije norme u koliziji i da treba sačekati da zakon bude usvojen u Skupštini da se vidi da li će biti amandmanskih izmjena koje bi mogle izmijeniti njegovu suštinu sadržaja.

Predloženim zakonom ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, a njeni članovi, određenom procedurom, mogu preći u CANU.
"Ako bude usvojen Predlog zakona u ovom sadržaju, prema ovome što sam vidio, ne vidim unutrašnju koliziju. Ako zakon bude sačuvao ovaj sadržaj, nemam nikavog razloga da ga ne potpišem. U komunikaciji sa predsjednikom CANU-a akademikom Momirom Đurovićem on mi je potvrdio da mu nijesam dao nikakvo obećanje odbijanja potpisivanja zakona, već da je ta njegova izjava pogrešno medijski interpretirana", rekao je Vujanović.

Predloženim zakonom ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, a njeni članovi, određenom procedurom, mogu preći u CANU.

Vujanović je kazao da on ne ocjenjuje da li je zakon u skladu sa Ustavom ili međunarodnim ugovorima i da li su ispoštovani međunarodni standardi i da to rade Ustavni sud i druge institucije.

"U dva navrata vratio sam zakon Skupštini i u oba puta sam bio u pravu i parlament je intervencijom nad zakonima prihvatio moj stav da postoji unutrašnja kolizija normi u zakonima", podsjetio je Vujanović.

Najbitniji su međunarodni standardi

On smatra da je u vezi sa Predlogom zakona o CANU najvažnije da se ispoštuju međunarodni standardi i ono što međunarodna akademska zajednica očekuje. »Takav odgovoran odnos mora da bude putokaz u donošenju i primjeni tog zakona", rekao je on.

Vujanović je upitan da prokomentariše različita viđenja predsjednika CANU Momira Đurovića i ministarke nauke Sanje Vlahović, rekao da je očigledno da međunarodne standarde, CANU i Ministarstvo nauka različito tumače.

On je ocijenio da će vrijeme pokazati da li je taj zakon u skladu sa međunarodnim standardima.

"Smatram da je moj stav konzistentan i da u potrebi dobre afirmacije CANU u međunarodnoj akademskoj zajednici i njenom članstvu u međunarodnim asocijacijama akademija nauka i umjetnosti, treba sagledati i sadržaj tog zakona", rekao je on.