Herceg Novi: Planirani budžet za narednu godinu 13,88 miliona eura

Od 13,88 miliona eura na koliko je planiran budžet, najviše prihoda, čak petina, očekuju se od poreza na imovinu i od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta

57 pregleda0 komentar(a)
Herceg Novi, skupština, Foto: Slavica Kosić
29.12.2011. 20:22h

Na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju odbornici skupštine opštine Herceg Novi su najviše vremena posvetili raspravi o nacrtu budžeta za narednu godinu koji je predlagač ocijenio "realnim i izvjesnim u vremenu krize”, a odobornici opozicionih partija da je potrošačku i da je riječ "o budžetu za preživljavanje prije svega lokalne administracije".

Naglašeno je i da se kapitalni projekti odlažu i njihova realizacija obećava u susret predstojećim izborima.

Rasprava je uglavnom protekla u predizbornoj retorici jer će u ovoj opštini lokalni izbori biti održani krajem marta.

Od 13,88 miliona eura na koliko je planiran budžet, najviše prihoda – 3 miliona eura, čak petina, očekuju se od poreza na imovinu i od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta 3 miliona. Od prodaje opštinske imovine i zakupa zemlje na Luštici koji treba da plati engleska kompanija Nord star, koja u Donjim Klincima planira da gradi turistički kompleks, planiran je prihod od dva miliona eura. Ovaj prihod trebalo je da bude prihodovan u ovoj godini, ali zbog nerealizacije urađen je i rebalans budžeta.

Budžet realan

Za kapitalni budžet je planirano 2,325 miliona eura, a 11,775 miliona za operativni u okviru koga će 4,36 miliona biti korišćeno za otplatu kreditnih i drugih obaveza iz ove godine.

Sekretar za finasije Stevo Cvjetković je kazao da je budžet realan i jedini mogući jer su javne finansije planirane u skladu sa ekonomskim prilikama.

Odbornik koalicionog partnera lokalne vlasti iz PZP-a, Stevo Katić, je primjetio da nije uračunat prihod koji opštini pripada po novom Zakonu o morskom dobru.

Potpredsjednik optšine Milovan Baždar je najavio da će u idućoj godini konačnonaplatiti porez na promet za prodaju “Južnog Jadrana” i Opšte bolnice Meljine.

Odbornik DPS-a Dragan Janković je naveo neke kapitalne ivesticije od kojih se odustalo, kao što je rekonstrukcija glavne ulice, a njegov partijski kolega Andrija Radman je istakao da su u budžetu izvjesni samo prihodi od 8 miliona eura. Smatra da se vješto prikrivaju obaveze iz prethodne godine kao što su one prema poreskoj upravi od skoro milion eura.

Uroš Filipović iz SDP-a je ocjenio da je lokalnoj upravi nedostajalo političke hrabrosti da napravi iskorak u pravcu obezbjeđenja dodatnih prihoda.

“Primjer lošeg planiranja i neostvarenih obećanja vlasti u Herceg Novom je gradnja Autobuske stanice", naveo je Slobodan Krušo Radović.

Opština Herceg Novi nije pretjerano zadužena - uklupno oko 6 miliona, što je u odnosu na druge, u kojima je na vlasti DPS-SDP koalicija - drastično manje u vremenu opšte krize
On je podsjetio da je tender najavljivan krajem 2009. godine, te da su postojala dva zainteresovana strateška partnera, da opštinu gradnja ne bi ništa koštala, ali umjesto toga u budžetu se najavljuje 20.000 eura ulaganja u rekonstrukcuiju postojeće koja, kako je primijetio, i nije stanica već stajalište.

"Opština Herceg Novi nije pretjerano zadužena - uklupno oko 6 miliona, što je u odnosu na druge, u kojima je na vlasti DPS-SDP koalicija - drastično manje u vremenu opšte krize", odgovorili su predlagači.

Predsjednik opštine Dejan Mandić je najavio rješavanje najkrupnijih infrastrukturnih projekata - kanalizacionog kolektora, sanitarne deponije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, gradnju Autobuske stanice (tender već u januaru) u narednih 3 do 5 godina u šta će biti uloženo 45 miliona eura. Mandić je ocijenio da je riječ o “velikoj hrabrosti ove uprave da se upusti u realizaciju strateških i razvojnih projekata".

Nacrt odluke o budžetu za 2012. godinu koji će 15 dana biti na javnoj raspravi a u formi predloga na dnevnom redu januarskog zasjedanja lokalnog parlamenta, usvojen je sa 19 glasova "za" , a pet odbornika je bilo uzdržano.

Ostale teme nijesu izazivale veću polemiku - osim izvještaja o radu i budžetu TO Herceg Novi za koji je primijećeno više nelogičnosti.