Firme iz Crne Gore spremne za izvoz mesa u Rusiju

Od 13 preduzeća iz Crne Gore (imena se ne navode) konstatovala je da šest zadovoljava uslove Carinske unije i Rusije i da se mogu uključiti na listu dobavljača

0 komentar(a)
29.12.2011. 19:13h

Crnogorska preduzeća planiraju da izvoze meso i mesne prerađevine u Rusiju , saopštila je Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roselkhoznadzor).

Eksperti službe su u dogovoru sa veterinarskim službama Bjelorusije i Kazahstana provjerili 13 crnogorskih fabrika za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina i zaključili da šest ispunjava veterinarsko-sanitarne standarde i propise Rusije i Carinske unije (Rusija, Bjelorusija i Kazahstan), saopštio je Roselkhoznadzor.

"Ruska federalna služba će preporučiti da se tih šest fabrika mesa uvede u registar dobavljača, ali ta odluka mora da dobije saglasnost veterinarskih službi Bjelorusije i Kazahstana, što će biti obavljeno za mjesec dana", rekao je rekao je portparol Roselkhoznadzor Aleksej Aleksejenko.

Aleksejenko je podsjetio da Crna Gora do sada nije isporučivala mesne prerađevine u Rusiju.

Ruski stručnjaci su, kako je saopšteno, u Crnoj Gori obišli mljekaru i fabriku ribe, koje za sada ne mogu da dobiju dozvolu za plasiranje proizvoda na tržište Rusije.