Završeno suđenje Vjekoslavu Lambliću za šverc oko 3 kg kokaina

Tužilac je prije završne riječi precizirao optužnicu, a sve u skladu sa rješenjem Apelacionog suda Crne Gore

160 pregleda0 komentar(a)
Vjekoslav Lambulić, Foto: Boris Pejović
28.12.2011. 16:12h

Dražen Burić, zamjenik specijalnog tužioca, zatražio je juče od specijalnog vijeća sudije Valentine Pavličić da Vjekoslava R. Lambulića zvanog Vjeko osudi u granicama zakona, zbog šverca 2961,66 grama kokaina. Presuda će biti objavljena 30. decembra u Višem sudu u Podgorici.

Tužilac je prije završne riječi precizirao optužnicu, a sve u skladu sa rješenjem Apelacionog suda Crne Gore koji je ukinuo raniju presudu kojom je Lambulić osuđen na šest godina zatvora.

Advokat Dragoljub Đukanović u završnoj riječi je podsjetio da navodi u rješenju kojim je Apelacioni sud ukinuo prethodnu osuđujuću presudu.
Prema novoj verziji optužnice, Lambulić je počinio krivično djelo prodaja droge iz člana 300. stav 1., što je osnovni i najblaži oblik ovog krivičnog djela. Tužilac je ostao kod izmijenjene optužnice, jer smatra da je dokazana.

Advokat Dragoljub Đukanović u završnoj riječi je podsjetio da navodi u rješenju kojim je Apelacioni sud ukinuo prethodnu osuđujuću presudu, sasvim jasno upućuju da nema dokaza protiv Lambulića.

“Zbog ovakvog ukidnog rješenja, očekivao sam da će tužilac danas i završnoj riječi izjaviti da odustaje od krivičnog gonjenja protiv Lambulića, jer nema dokaza da je počinio krivično djelo. Ne znam stvarno šta nije jasno u ovom ukidnom rješenju. Svjedok Aleksandar Brajović je rekao na glavnom pretresu da Lambulić nema veze sa ovim kokainom, navedenim u optužnici, a ni ostali svjedoci ne pružaju ni osnov sumnje”, prepričao je Đukanović odluku Apelacionog suda.

On se potom osvrnuo i na iskaz Milke Krstović, koja je svjedočila na suđenju njenom sinu Aleksandru Đ. Brajoviću, koji je pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog šverca kokaina.

Đukanović je podsjetio da je ona rekla da je Lambulić donio kesu u dvorište njihove kuće, ali da nije utvrđeno šta se nalazilo u toj kesi, osim pretpostavki.

Milka Krstović je dala izjavu nakon što je odbranu dao njen sin Aleksandar Brajović.
“Jedino pravilno bi bilo da je tužilac odustao od krivičnog gonjenja, a ne da se muči krivično vijeće i da donosi oslobađajuću presudu”, siguran je branilac. Analizirajući izjavu Milke Krstović, advokat Dragoslav Ognjanović je kazao da je ova svjedokinja priznala na glavnom pretresu da je optužila Lambulića da je donio kesu sa drogom, ali da je na to nagovorio njen sin Aleksandar Brajović kada je bila kod njega u posjetu, sa ciljem da bi sina rasteretila odgovornosti. Na kraju završne riječi, zatražio je od suda oslobađajuću presudu za Lambulića, jer nema dokaza za ono što se navodi u optužnici.

U završnoj riječi Lambulić se posebno osvrnuo na izjavu Milke Krstović.

“Milka Krstović je dala izjavu nakon što je odbranu dao njen sin Aleksandar Brajović. Ona je mogla u novinama da pročita izjavu sina i zato se samo nadovezala na njegov iskaz. Bila je kod njega u posjetu i tada su se dogovorili”, kazao je optuženi. Potom je naveo razloge zbog čega sud treba da ga oslobodi.

Brajović je drogu i ceduljicu predao zaštićenom svjedoku, a ovaj je potom kokain zatim predao “kuriru” slovenačkom državljaninu Zlatku Krivecu.
“Ovamo na mojoj strani ima stog sijena za oslobađajuću presudu, a protiv mene od dokaza je samo slamka. I sudsko vijeće se baš uhvatilo za tu slamku. Dajte malo sagledajte i moju stranu. Doveden sam u mat poziciju i što se više branim, još više sam kriv”, kazao je Vjekoslav Lambulić.

Prema optužnici, Lambulić je dva paketa u kojima se nalazilo 2.961,66 grama kokaina, ostavio u dvorište kuće Aleksandra Brajovića 14. marta 2005., zatim ceduljicu sa vezom u Milanu kome je trebalo predati drogu, te 2.500 eura na ime dijela troškova.

Nakon toga, Brajović je drogu i ceduljicu predao zaštićenom svjedoku, a ovaj je potom kokain zatim predao “kuriru” slovenačkom državljaninu Zlatku Krivecu, koji je došao u Podgoricu da je preuzme.

Krivec je drogu sakrio u svom autu “fijat panda”, a potom je 15. marta 2005. iz Podgorice krenuo za Hrvatsku. Hrvatska policija otkrila je drogu i uhapsila ga na graničnom prelazu Palje brdo. Slovenački državljanin je pravosnažno osuđen zbog šverca droge u Županijskom sudu u Dubrovniku.