Potvrđena optužnica protiv Safeta, Mersudina i Amine Kalić

Vanpretresno vijeće Višeg suda je, nakon podizanja optužnice odlučilo da se prema Amini ukine pritvor u kojem se nalazila od 29. jula

52 pregleda0 komentar(a)
28.12.2011. 16:24h

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Bijelom Polju donijelo je rješenje kojim je potvrdilo optužnicu Odjeljenja Vrhovnog državnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, koja je podignuta protiv odbjeglog Safeta Kalića (42) njegovog pritvorenog brata Mersudina (54) i supruge Amine (29) zbog krivičnog djela pranje novca u produženom trajanju.

Njima će suditi specijalno odjeljenje sudije Draga Konatara u tom sudu.

Portparolka Višeg suda Biljana Čović saopštila je, da je vijeće Višeg suda našlo da optužnica i postupak koji joj je prethodio ne sadrže formalne greške i nedostatke, kao i to da iz dokaza prikupljenih u istrazi proizlazi osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivično djelo za koje su optuženi, zbog čega je i donijeto rješenje o potvrđivanju optužnice.

Okrivljeni se terete da su 8.523.308 eura uvodili u legalne tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca
"Protiv donijetog rješenja žalba nije dozvoljena i njegovim donošenjem optužnica je stupila na pravnu snagu", kazala je Čović.

Zamjenik specijalnog tužioca Hasan Lukač tereti Kaliće da su se od 2005. do juna ove godine udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom "neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga" izvršenim od kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečeni novac uvodili u legalne tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu od 8.523.308 eura.

Vanpretresno vijeće Višeg suda je, nakon podizanja optužnice u ponedjeljak odlučilo da se prema Amini ukine pritvor u kojem se nalazila od 29. jula i umjesto njega izrekne mjera nadzora "zabrane napuštanja boravišta" i obaveza svakodnevnog javljanja policijskim organima i privremeno oduzimanje pasoša i lične karte.

Mersudinu Kaliću pritvor je produžen do dalje odluke suda zbog opasnosti od bjekstva, dok je odbjeglom Safetu i dalje na snazi rješenje o određivanju pritvora koji će se računati od časa njegovog hapšenja.

Galerija

Safet Kalić FOTO: Boris Pejović