Srpska lista: Članovi srpske nacionalnosti da napuste CANU

„Srpski interes u današnjoj crnogorskoj državi nije da Srbi brinu o crnogorskim, nego o svojim, srpskim problemima”, naveo je Vojinović

136 pregleda0 komentar(a)
CANU, lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
28.12.2011. 13:13h

Predstavnici Srpske liste (SL) pozvali su članove Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) srpske nacionalne pripadnosti da napuste tu instituciju i u Podgorici osnuju odjeljenje Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU). Predsjednik Izvršnog odbora SL Rajo Vojinović upozorio je Srbe u Crnoj Gori da “ne nasjedaju na propagandu crnogorskih ideologa kako su članovi CANU Srbi, a Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) Crnogorci”. „Srpski interes u današnjoj crnogorskoj državi nije da Srbi brinu o crnogorskim, nego o svojim, srpskim problemima”, naveo je Vojinović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, nepobitna je činjenica da su mnogi crnogorski akademici istovremeno članovi i CANU i DANU. Vojinović smatra da je još nepobitnije da je CANU, od vremena njenog osnivača Veljka Milatovića pa do danas, bila ideološka prethodnica Dukljanskoj akademiji.

„Srpski interes u današnjoj crnogorskoj državi nije da Srbi brinu o crnogorskim, nego o svojim, srpskim problemima”
“Crnogorska akademija nauka i umjetnosti niti je srpska institucija, niti štiti srpske interese. Da je srpska, valjda se ne bi zvala CANU, nego SANU”, pojasnio je on. Vojinović je upitao šta je CANU učinila u odbrani prava srpske djece da se školuju na srpskom jeziku, koje je, kako je ocijenio, zgazila crnogorska država. “Sa srpskog stanovišta gledano, sasvim je svejedno kako će crnogorski vlastodršci razriješiti sukob ove dvije crnogorske nacionalne istitucije. Najpravednije bi bilo da se CANU ugasi i da sve njene članove crnogorske nacionalne pripadnosti državna vlast kolektivno učlani u DANU”, zaključio je on.