Predlog MANS-a o Prostornom planu ušao u skupštinsku proceduru

U MANS-u smatraju zabrinjavajućom nezainteresovanost poslaničkih klubova DPS-a i SDP-a za njihovu inicijativu

0 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
28.12.2011. 12:10h

Predlog Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za izmjene i dopune Prostronog plana Crne Gore do 2020. godine ušao je u skupštinsku proceduru zahvaljujući podršci opozicionih poslaničkih klubova, kao i vladajuće Bošnjačke stranke. MANS je prethodne sedmice dostavio svim poslaničkim klubovima predlog izmjena i dopuna Prostornog plana, koje tretiraju područje ulcinjske Solane “Bajo Sekulić”. Izmjene i dopune, kako su naveli iz MANS-a, podrazumijevaju vraćanje tog područja pod poseban režim zaštite kao spomenika prirode i zadržavanje postojeće namjene zemljišta. “Cilj te inicijative je da obezbijedi očuvanje javnog interesa koji nije bio adekvatno zaštićen u postupku privatizacije ulcinjske fabrike soli, kada je oko 15 miliona metara kvadratnih zemljišta prodato kao industrijsko, a ne građevinsko, kako sada pokušava da ga proda Eurofond i njegov vlasnik, biznismen Veselin Barović”, saopšteno je iz MANS-a.

Prepoznata eksploatacija soli Prema predloženim izmjenama i dopunama, područje Solane prepoznato je kao razvojni resurs u smislu eksploatacije soli, ali i kao moguća lokacija za turističku gradnju. “Takvo, dvojako poimanje konačne namjene tog prostora ostavlja ogroman prostor za kreativno tumačenje prilikom izrade planova nižeg reda, u ovom slučaju Prostorno-urbanističkog plana Opštine Ulcinj, koji je u postupku izrade, zbog čega smo i tražili da se Predlog razmatra po hitnom postupku”, objasnili su iz MANS-a.

Prema predloženim izmjenama i dopunama, područje Solane prepoznato je kao razvojni resurs u smislu eksploatacije soli
Imajući u vidu značaj Solane za ekonomski razvoj lokalne zajednice, a ulcinjsih solila za biljni i životinjski svijet, u MANS-u su ocijenili potrebnim usaglašavanje teksta Prostornog plana Crne Gore, tako što će se zadržati postojeća namjena zemljišta i njegovo korišćenje u skladu sa principima održivog razvoja. Oni smatraju zabrinjavajućom nezainteresovanost poslaničkih klubova Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijal-demokratske partije (SDP) za inicijativu kojom se želi zaštiti interes građana Crne Gore.

Pozivaju poslanike da isprave ono što je Solani urađeno MANS je 2008. godine prilikom usvajanja Prostornog plana ukazivao na opasnost da parlament postane servis građevinskih i drugih lobija, što se nažalost pokazalo kao realna opasnost. “Uprkos tome, pozivamo poslanike DPS-a i SDP-a da ovaj predlog prepoznaju kao priliku da isprave ono što je Solani urađeno 2008. godine”, rekli su iz MANS-a. Oni su najavili i da će odmah nakon novogodišnjih praznika tražiti zakazivanje vanredne sjednice parlamenta, na kojoj bi se razmatrale predložene izmjene i dopune Prostornog plana.