Loš emotivni odnos sa majkom utiče na debljinu djeteta

Rezultati su pokazali da ona djeca koja su imala najgori emotivni odnos sa majkom imaju gotovo dva puta više šansi da postanu gojazna do 15. godine i 26 posto njih je pokazalo prevalenciju gojaznosti u adolescenciji.

67 pregleda0 komentar(a)
27.12.2011. 14:28h

Djeca koja nemaju dobar emotivni odnos sa majkom imaju dvostruko više šansi da budu gojazna, pokazalo je istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Ohaju.

Istraživači su proučavali oko 1.000 mališana i njihovoh majki tokom zajedničke igre, nakon čega su ocjenjivali koliko je jaka veza između majke i djeteta, a učesnicima je u 15. godini procjenjivana kilaža.

Rezultati su pokazali da ona djeca koja su imala najgori emotivni odnos sa majkom imaju gotovo dva puta više šansi da postanu gojazna do 15. godine i 26 posto njih je pokazalo prevalenciju gojaznosti u adolescenciji, u poređenju sa onom djecom koja su pokazala jaku emotivnu vezu.

„Moguće je da je gojaznost u djetinjstvu povezana sa naporima da se poboljšaju emotivne veze između majke i deteta, a ne samo sa ishranom djeteta i njegovom fizičkom aktivnošću. Moramo da razmišljamo o tome kako da podržimo kvalitetniji odnos između majke i djeteta, jer on može da utiče na zdravlje djeteta“, istakla je Sara Anderson, profesor epidemiologije na Univerzitetu u Ohaju.