Zimski salon knjige počinje 15. februara

Za IV Zimski salon je pripremljen raznovrstan program, a do 15. marta brojni izdavači iz Crne Gore i regiona predstaviće aktuelna izdanja i djela nagrađivanih autora

148 pregleda0 komentar(a)
Gradska knjižara, Zimski salon, Foto: Savo Prelević
26.12.2011. 16:43h

Zimski salon knjige počinje 15. februara i trajaće mjesec dana, saopštila je na konferenciji za novinare urednica te manifestacije Jelena Krsmanović.

Ona je kazala da je za IV Zimski salon pripremljen raznovrstan program, te da će do 15. marta brojni izdavači iz Crne Gore i regiona predstaviti aktuelna izdanja, djela najčitanijih i nagrađivanih autora. “Laguna”, “Arhipelag”, VBZ, OKF i CDNK, “Nova knjiga” će svoja najbolja izdanja ponuditi publici po povoljnim cijenama, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji.

"Akcenat će se staviti na najmlađu čitalačku publiku koja je nama veoma bitna, pa će se izdavačke kuće “Kreativni centar” iz Beograda i “Bosanska riječ” iz Bosne i Hercegovine potruditi da mališanima skrene pažnju na svoja nova izdanja” rekla je Krsmanović, naglasivši da će ove godine biti zastupljena i kolumna, kao važan segment.

“Kolumna je atraktivan i u posljednje vrijema čitan žanr ali je pitanje da li je to književni ili novinarski žanr ili se pak prepliću, tako da ćemo imati priču o tome šta je kolumna. Ove godine ćemo posebno mjesto dati stručnim izdanjima knjiga koje su bitne za određenu populaciju”, rekla je ona.

Krsmanović je kazala da će izdavačka kuća Službenog lista Crne Gore biti aktivno uključena u programskom dijelu Zimskog salona.

Nova izdanja "Nove knjige"

Na pres konferenciji su predstavljena i najnovija izdanja izdavačke kuće “Nova knjiga” iz Podgorice, od kojih su istaknuta sabrana djela Iva Andrića.

“Sabrana Andićeva djela objavljena su u 20 tomova, prvi put u godini u kojoj obilježavamo pola vijeka od dodjeljivanja Nobelove nagrade ovom piscu. Jedinstven uređivački i izdavački poduhvat priredili su vrsni poznavaoci jedinog našeg nobelovca, Radovan Vučković, Žaneta Đukić Perišić i Ljiljana Đorđević-Mironja. Ono što predstavlja novitet ovih Andrićevih sabranih djela je njegov rekonstruisani prvi roman “Na sunčanoj strani” i određeni broj pripovjedaka” rekla je PR i urednik Gradske knjižare Svetlana Tošović.

Predstavljena su i izdanja “Nove knjige”: “Knjiga straha” Igora Lukšića, “Štit i mač” Miodraga Perunovića, “Drame” Radmile Vojvodić, “Produkcija značenja” Janka Ljumovića, “Svilene cipelice” Tanje Bakić, zatim zbirka poezije “Osam” Ibrahima Spahića, “Hazarski rečnik” Milorada Pavića.

Pored domaćih autora, “Nova knjiga” objavljuje i svjetske bestselere, pa su predstavljeni naslovi “Jedi, moli, voli” te nastavak “Zauvijek tvoja”, “Kaluđer koji je prodao svoj ferari” Robina Šarme i djelo nobelovca Marija Vargasa Ljose “Avanture nevaljale djevojčice”, a kao poseban kuriozitet “Nova knjiga” je izdvojila takođe njegov roman “Keltov san” koji se do sada pojavio u malom broju zemalja, među kojima je i Crna Gora.