Rukometaši Crne Gore počeli pripreme za duele sa Belgijom i Letonijom

Izabranici Zorana Kastratovića u ponedjeljak putuju na Zlatibor, a dan kasnije će odigrati kontrolni meč sa Makedonijom.

0 komentar(a)
24.12.2011. 08:58h

U junu 2007. godine, rukometaši su ispisali jednu od najljepših priča u kratkotrajnoj istoriji crnogorskog sporta, pošto su se bez poraza prošetali do Evropskog prvenstva u Norveškoj.

To kao da je bila labudova pjesma, jer su od tada propuštena tri velika takmičenja, uskoro će proći i četvrto. Ekipa je u međuvremenu doživjela velike promjene, dogodile su se i neke stvari koje nisu imale previše veze sa rukometom, pa ni sa zdravim razumom...

„Crveni” su sada na novom početku, pošto su se juče na Cetinju okupili za utakmice pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Španiji 2013. godine i duele sa Belgijom (4. i 7. januar) i Letonijom (11. i 14. januar). Zbog renoviranja dvorane SC "Lovćen", za predstojeće mečeve, seniori će danas i sjutra trenirati u dvorani "Reks"u Kokotima.

Srećom, i atmosfera je sada znatno bolja nego ranije, a jedan od najzaslužnijih za to je član te ekipe iz 2007. godine, Blažo Lisičić. Čuveni desni bek je od jula potpredsjednik Rukometnog saveza Crne Gore i direktor svih muških reprezentacija, a kao i tokom EHF nedjelje (31. oktobar - 6. novembar), i sada je stalno uz ekipu. A zna se da igračima to mnogo znači, jer osjećaju da nisu sami, na šta su se svojevremeno žalili.

Ako sve bude kako se očekuje, Crna Gora bi sa Letoncima trebalo da se bori za 1. mjesto u grupi 3 i ulazak u baraž. Lisičić, međutim, napominje da niko ne smije da se potcijeni.

Uzgred, ni situacija nije baš sjajna - zbog klupskih obaveza, Draško Mrvaljević, Zoran Roganović i Marko Pejović neće trenirati sa saigračima iz reprezentacije u ovoj godini, a Fahrudin Melić će se priključiti tek u ponedjeljak.

"Ne možemo da se „duvamo”, moramo prvo da dokažemo ko smo mi. Nismo favoriti ni protiv koga, tek treba da pokažemo da imamo kvalitet. Momci imaju moju punu podršku u svakom smislu, a siguran sam da će protiv svakoga dati maksimum. Šteta je što su pripreme kratke, što nam tri ključna igrača stižu tek poslije nove godine, ali ima drugih momaka koji mogu da povuku ekipu ako ne bude išlo", kazao je Lisičić, uz napomenu da je atmosfera u timu fenomenalna.

Izabranici Zorana Kastratovića u ponedjeljak putuju na Zlatibor, a dan kasnije će odigrati kontrolni meč sa Makedonijom. Odmah nakon utakmice vraćaju se na Cetinje, gdje će, osim 31. decembra i prvog dana Nove godine, trenirati do utakmice sa Belgijom, koja je na programu 4. januara.

Duel sa autsajderom grupe 3 simbolično će označiti povratak reprezentacije u „najrukometniji grad u Crnoj Gori” nakon skoro pet godina - „crveni” u prijestonici nisu odigrali nijedan takmičarski meč od 10. januara 2007. godine, kada su izabranici tadašnjeg selektora Pera Miloševića (u međuvremenu otišli i Ranko Popović, Kasim Kamenica i Miško Popović) savladali Austriju (31:24).

Pola godine kasnije u Bijelom Polju, proslavili su odlazak na šampionat Starog kontinenta. Ko zna, možda se scenario ponovi...