Đurović: Ako me opet pomene neće znati kako se zove

Na sjednici Skupštine CANU predsjednik te institucije Momir Đurović, koji je rekao i da razmišlja da tuži ministricu nauke Sanju Vlahović

0 komentar(a)
23.12.2011. 21:19h

Predsjednik Filip Vujanović podržao je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU), koja se protivi Vladinom predlogu zakona o CANU kojim u njeno okrilje treba da uđu i akademici Dukljanske akademije (DANU).

To je saopštio na sjednici Skupštine CANU predsjednik te institucije Momir Đurović, koji je rekao i da razmišlja da tuži ministricu nauke Sanju Vlahović.

Vujanović je bio pozvan da prisustvuje sjednici Skupštine CANU, ali je bio u Pragu na sahrani Vaclava Havela. Pozivu se nijesu odazvali Vlahović i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović.

Skupština CANU usvojila je predlog Predsjedništva da se obrate javnosti saopštenjem u kojem se osuđuju navodi ministarke Vlahović da se „Đurović već neko vrijeme zdušno trudi da svoju državu predstavi u vrlo lošem svjetlu u međunarodnim okvirima“.

„Sigurni smo da ovakvo istupanje zvaničnika Vlade teško može iko razumjeti, i da veoma štete Crnoj Gori, a posebno njenom putu ka Evropi“, kaže se u saopštenju, usvojenom na predlog Đurovića.

Tužiće Vlahović?

Đurović je još kazao da razmišlja i privatno da tuži Vlahović: “Skrenuo sam pažnju i predsjedniku države da ću im, ako me ona još jednom pomene u ovakvom smislu, zadati probleme da neće znati kako se zovu. Strogo sam mu skrenuo pažnju, na šta je on rekao – nemojte da se okrećete na nju“.

Zapanjujuće je da CANU neko može da proglasi anticrnogorskom akademijom u trenutku kada želimo u Evropu.
Prema njegovim riječima, najgore što čovjek može doživjeti u svojoj državi je da ga proglase njenim neprijateljem: “Čelnici Ministarstva nauke počinju paljbu po nama kao po antidržavnim elementima. Zapanjujuće je da CANU neko može da proglasi anticrnogorskom akademijom u trenutku kada želimo u Evropu. Nastavljeno je sa podvalama, pa je pred poslanicima iznijeto da je Ministarstvo nauke dobilo podrške od nacionalnih akademija. Naš problem nije nikako udruženje građana, već odnos vlasti prema nama”.

Ministarka Vlahović kazala je “Vijestima” da je Ministarstvo nauke “iznenađeno takvom izjavom predsjednika Đurovića.

“Nemamo komentar na njegove navode i sigurni smo da će se vrlo brzo razjasniti situacija oko ovog pitanja. Više puta smo u javnosti obrazložili svoj predlog i vjerujemo da nijesmo ostavili prostor nedoumicama”, rekla je Vlahović.

Očekivali podršku Univerziteta

Đurović je istakao da se CANU povodom predloga zakona obratila svakom ministru i parlamentarnoj partiji zbog neistina koje je iznijelo Ministarstvo nauke da se ta institucija saglasila sa predlogom zakona: “Još se nismo obratili komesaru za nauku Evropske komisije za zaštitu prava, a pravilo iz novog predloga zakona zapadna civilizacija ne prepoznaje. Iz mog saznanja radi se o političkom opredjeljenju i ovaj zakon će vjerovatno biti usvojen u Skupštini”.

“Rektori sva tri univerziteta su naši članovi pa odbranom autonomije CANU brane i autonomiju svojih ustanova”.
On je naglasio da se CANU obratio premijeru Igoru Lukšiću koji ih je u "pismu pohvalio", ali je jasno da želi da CANU transformiše u instituciju da se bori za neki drugi identitet: “U maloj Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, odnedavno su dva čovjeka sa najvećim svjetskim priznanjima, od kojih je jedan nobelovac a izabrani su shodno našim procedurama. Tako će proći svi koji budu kandidati za ulazak u CANU”.

Đurović je začuđen što autonomiju CANU nisu branili crnogorski univerziteti: “Rektori sva tri univerziteta su naši članovi pa odbranom autonomije CANU brane i autonomiju svojih ustanova”.

Za potpredsjednika CANU, na mjesto nedavno preminulog Mijata Šukovića, tajnim glasanjem izabran je Dragan Radonjić.

Galerija

Sanja Vlahović FOTO: Boris Pejović