Naučnici sa Univerziteta Kvinslend tvrde: "Klub 27" je samo mit

Barnet je uporedio podatke 1.046 muzičara čiji su se albumi našli na mjestu broj jedan britanskih najprodavanijih albuma od 1956. do 2007. godine

94 pregleda0 komentar(a)
21.12.2011. 13:52h

"Klub 27", čiji su "članovi" kultni pop muzičari koji su umrli u 27 godini života, je mit, potvrđuje jedna nova studija.

Ponovna nagađanja o "Klubu 27" su pokrenuta kada je ljetos preminula Ejmi Vajnhaus. Tom klubu navodno pripadaju i Džimi Hendriks, Džim Morison, Dženis Džoplin, Kurt Kobejn, Brajan Džouns i drugi.

Studija je objavljena u časopisu "British medical journal" i u njoj je statističkim metodama dokazano je da je "Klub 27" sasvim slučajan.

Istraživanje je obavio Ejdrian Barnet zajedno sa timom stručnjaka sa Instituta za tehnologiju Univerziteta u Kvinslendu.

Barnet je uporedio podatke 1.046 muzičara, solo izvođača ili onih koji su bili u nekom bendu, čiji su se albumi našli na mjestu broj jedan britanskih najprodavanijih albuma od 1956. do 2007. godine.

Ponovna nagađanja o "Klubu 27" su pokrenuta kada je ljetos preminula Ejmi Vajnhaus

Prvi testirani muzičar bio je Frenk Sinatra i njegov album "Song for Swinging Lovers" iz 1956. godine, a posljednja Liona Luis i album "Spirit" iz 2007. godine.

Najveći rizik od preuranjene smrti bio je '70-ih i '80-ih godina i naučnici su potvrdili da slava i način života koji vode popularne zvijezde doprinosi riziku od smrti.

Međutim, Barnet i ostali autori studije o "Klubu 27" priznaju da njihov rad ima nekoliko mana jer Džimi Hendriks, Dženis Džoplin i Džim Morison nisu imali album koji je bio broj jedan na top listama u Velikoj Britaniji, te su stoga bili isključeni iz studije.

Galerija