Bazel možda bez Lige šampiona

FIFA je zaprijetila jŠvajcarskoj suspendovanjem njenih klubova i reprezentativnih selekcija iz međunarodnih takmičenja ukoliko Fudbalski savez te zemlje ne bude kaznio Sion.

0 komentar(a)
17.12.2011. 14:10h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zaprijetila je danas Švajcarskoj suspendovanjem njenih klubova i reprezentativnih selekcija iz međunarodnih takmičenja ukoliko Fudbalski savez te zemlje ne bude do 13. januara kaznio ekipu Siona.

Ako dođe do suspendovanja, fudbalski klub Bazel neće moći da igra u osmini finala Lige šampiona protiv Bajern Minhena, a reprezentacija Švajcarske neće moći da bude domaćin Argentini u prijateljskoj utakmici, 29. februara u Bernu.

Sionu je 2008. godine zabranjeno da kupuje igrače tokom naredna dva prelazna roka, pošto je vršio pritisak na egipatskog golmana Esama El Haradija da raskine ugovor sa tadašnjim klubom Al Ahlijem.

Švajcarci su, međutim, prekršili tu zabranu zbog čega su ljetos izbačeni iz Lige Evropa, a umjesto njih u grupnoj fazi tog takmičenja igrao je škotski Seltik.

U saopštenju Izvršnog odobra FIFA, koji se sastao danas u Tokiju, navodi se da je Sion "više puta pokušao da zaobiđe ovu odluku na pravno uvrijedljiv način".

Dodaje se, takođe, da je Fudbalskom savezu Švajcarske naloženo da sve utakmice u kojima su za Sion igrala šestorica igrača koji su potpisali ugovore mimo zabrane, budu proglašene porazom tog tima.

"Ako rok ne bude poštovan, FIFA će automatski suspendovati FS Švajcarske od 14. januara 2012. godine", navodi se u saopštenju.

Sion se poslije 18 utakmica u prvenstvu Švajcarske nalazi na diobi druge pozicije sa Lucernom. Obje ekipe imaju po 31 bod, sedam manje od vodećeg Bazela.