Kineski blogeri moraju da se prijave vlastima

Gradske vlasti u Pekingu objavile su juče da se korisnici internet stranica za mikroblogere moraju prijaviti pod svojim pravim imenom i prezimenom i tri mjeseca čekati na odobrenje zahtjeva.

0 komentar(a)
17.12.2011. 12:54h

Korisnici se "ne smiju registrovati sa lažnim podacima", stoji u pravilima registracije koje prenose državni mediji. Kompanije koje koriste mikroblogove takođe se moraju registrovati istinitim podacima. Korisnici imaju tri mjeseca da se "registruju u za to odgovornim odjeljenjima za internet sadržaj' ili se moraju suočiti sa posljedicama, stoji u u spisku oih pravila za korištenje mikroblogova u Kini.

Mikroblogovi, poput Weibo-a, omogućuju autorima da prosljeđuju poruke od najviše 140 kineskih znakova, što su dosad vlasti jako teško kontrolisale i nisu stigle da cenzurišu s obzirom da se radi o desetinama miliona poruka dnevno.

Weibo je postao jako snažan medij za širenje vijesti i mišljenja koja su često bila ventil za frustracije izazvane vladinom politikom. Kineska Komunistička partija objavila je da želi da pojača nadzor nad društvenim medijima ali analitičari kažu da je malo vjerovatno da će doći do zatvaranja tih medija jer im je to dobar alat za dobijanje uvida u stanje u zemlji i dobar ventil za pražnjenje nezadovoljstva.