Neočekivana otplata obaveza povećala javni dug Crne Gore

Materijalizacija potencijalnih obaveza ostaje glavni rizik za finansije, navela je Evropska komisija u prognozama

95 pregleda2 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
05.05.2018. 14:01h

Javni dug Crne Gore će ove godine dostići nivo od oko 70 odsto BDP-a zbog novih kredita i izdavanja euroobveznica za otpis duga koji dospijeva 2019. godine, navedeno je u novim proljećnim prognozama Evropske komisije.

"Neočekivana otplata obaveza iz prošlih godina i intenziviranje radova na autoputu Bar - Boljare, povećali su javni dug na 65,1 odsto BDP-a na kraju 2017. godine", navela je EK.

EK očekuje da će se javni dug smanjiti u 2019. godini na nivo iz 2017. godine, ali pod povoljnijim uslovima u pogledu strukture troškova i ročnosti.

"Materijalizacija potencijalnih obaveza ostaje glavni rizik za javne finansije. One su uglavnom povezane sa državnim garancijama državnim preduzećima, nepovoljnim sudskim odlukama (uglavnom u vezi sa parnicama iz radnog prava i zahtjevima za povraćaj imovine) i mogućim prekoračenjem troškova za autoput Bar - Boljare", upozorava EK.

Trgovinske i političke tenzije na globalnom nivou mogle bi negativno uticati na izglede za rast u sektoru turizma i osnovnih metala.

“Ova dva sektora su naročito ugrožena, s obzirom na to da se Crna Gora oslanja na posjetioce iz Rusije i opadajući rizik za lokalnu industriju aluminijuma, ako su tržišta preplavljena prekomjernim kapacitetima iz drugih zemalja ili više, ili ako se cijene metala povećavaju kao rezultat američkih tarifa. Šokovi vezani za vremenske prilike takođe bi mogli ometati proizvodnju energije (kao u 2017. godini), povećavajući trgovinski deficit”, navodi se u izvještaju.

Iz EK su naveli da će Vladine mjere fiskalne konsolidacije imati negativan uticaj na ličnu i javnu potrošnju. Očekuju da će povećanje poreza i zamrzavanje rashoda rezultirati manjim budžetskim deficitom, koji je u prošloj godini iznosio 5,4 odsto BDP-a i skoro izbalansiranim budžetom naredne godine.

EK je zadržala prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na tri odsto, dok je za narednu godinu prognoza rasta smanjena na 2,9 odsto sa 3,3 odsto koliko je ranije procijenjeno.

  • 16,2 odsto iznosila je prosječna stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u 2017. godini, i pala je u poređenju sa 17,9 odsto iz 2016, navela je Evropska komisija