File: Otvaranje pregovora je priznanje za napredak Crne Gore

"Radujem se čvršćoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti vladavine prava, pravosuđa i fundamentalnih prava”, naveo je File

0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Duško Miljanić
13.12.2011. 12:32h

Odluka Evropskog savjeta da u junu otvori pregovore sa Crnom Gorom priznanje je za napredak koji je ostvarila od prošlog decembra, kada je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), smatra evropski komesar za proširenje, Štefan File. On je u saopštenju čestitao Crnoj Gori i njenim vlastima na odličnom radu i odlučnosti u sprovođenju reformi. File je ocijenio da su opozicija, mediji i civilno društvo, zajedno sa Vladom, u tom procesu igrali važnu ulogu, navodeći da očekuje njihovu podršku i u narednom periodu. “Odluka Evropskog savjeta o vjerovatnom otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom u junu 2012. godine jasno je priznanje napretka koji je ta zemlja ostvarila tokom pet godina od sticanja nezavisnosti i naročito od prošlog decembra, kada je dobila status kandidata”, rekao je File.

EK počela da kreira pregovarački okvir Prema njegovim riječima, Evropska komisija je ove sedmice počela da kreira pregovarački okvir, i pripremni rad za rano otvaranje poglavlja koja se tiču vladavine prava, pravosuđa i fundamentalnih prava, u skladu sa odlukom Evropskog savjeta. File je podsjetio da je generalni direktor Generalne direkcije EU za proširenje, Stefano Sanino, došao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori kako bi sa Vladinim zvaničnicima razmotrio sledeće korake u procesu integracija.

"Radujem se čvršćoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti vladavine prava, pravosuđa i fundamentalnih prava”, naveo je File
“Ohrabrujem Crnu Goru da održi tempo reformi u narednim mjesecima. Konkretno, radujem se čvršćoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti vladavine prava, pravosuđa i fundamentalnih prava”, naveo je on. File je kazao da će Evropska komisija nastaviti da pomaže zvaničnoj Podgorici u budućim zadacima i dodao da će, prema zahtjevu Evropskog savjeta, objaviti izvještaj o napretku Crne Gore u prvoj polovini 2012. godine.