Traže od DIK-a da se odbije izborna lista "Srpska koalicija – Saša Dragović"

Podnosioci progovora su napisali i da je priloženi spisak sa potpisima birača koji podržavaju „Srpsku kaliciju“ nepotpun

61 pregleda7 komentar(a)
Kolašin grad, Foto: Wikipedia Commons
04.05.2018. 19:01h

Članovi Opštinske izborne komisije (OIK) Kolašin Bojana Bulatović (Demokratski front) i Tamara Bulatović (Socijalistička narodna partija), te Jelena Matinović iz Demokratske Crne Gore (Demokrate) i Balša Cvetković iz Socijaldemokratske partije (SDP) tražili su od Državne izborne komisije (DIK) da donese rješenje kojim se izborna lista „Srpska koalicija – Saša Dragović“ odbija. Oni su od DIK zahtijevali i da poništi Zaključak OIK-a, kojim je toj izbornoj listi ostavljen rok za otklanjanje nedostatka.

U pigovoru na Zaključak navodi se kako ta izborna lista nije ispunila minimum zakonskih obaveza u pogledu dokumantacije koju je neophodno priložiti u skladu sa Zkonom o izboru odbornika i poslanika, da bi izborna lista uopšte i bila uzeta u razmatranje. Potpisnici prigovora poslatog na adresu DIK-a, tvrde i da je podnosilac liste predo listu sa 14 kandidata, koja si „ručno ispisana na običnom papiru A4 formata, bez potpisa i pečata“, a ne , kako to zakon propisuje, u formi odluke nadležnog organa partije, kojim je verifikovana lista. Prema zakonu, broj kandidata za odbornike mora biti 2/3 od ukupnog broja odbornika koji se biraju u lokalnom parlamentu. To je, u slučaju opštine Kolašin, 21 od ukupno 31 odbornika.

„Takođe izborna prijava nije bila ovjerena pečatom „Srpske koalicije“ niti potpisana od strane predjednika ta partije Dobrila Dedeića. Podnosilac liste nije dostavio ni programski ni osnivački akt, što je bio u obavezi , shodno članu 46. Zakona o izboru odbornika i poslanika.“

Podnosioci progovora su napisali i da je priloženi spisak sa potpisima birača koji podržavaju „Srpsku kaliciju“ nepotpun, pa, umjesto 52, koliko je naophodno prema zakonu kako bi se izborna lista mogla utvrditi, sadrži samo 23 potpisa podrške.

Kršenje zakona je, prema mišljenju podnosilaca prigovora i to što, iako naziv liste sadrži ime kandidata Saše Dragovića, u priloženoj dokumentaciji nema saglasnosti o prihvatanju nosioca liste da muu se ime nađe u nazivu liste.

„Podnosilac liste nije pojedovao ni jedan dokument, kojim bi dokazao da prijavu podnosi u ime „Srpske koalicije“, jer ni na jednom dokumentu nije bilo pečata partije ili potpisa njenog predjsednika.“

„I pored brojnih nepravilnosti i činjenice da ova lista ni u jednom segmentu nije predata u skaladu sa Zakonom i izboru odbornika i poslanika“, kako se navodi u prigovoru, „OIK je prihvatila i donijela zaključak o njenoj dopuni.“

„Ovakivim postupanjem OIK-a šalje se poruka da bilo koji građanin može podnijeti prijavu u ime bilo koje partije, pri tom ne poštujući ni minimum uslova , koje Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje. zhatijevamo da DIK spriječi ovakvo grubo kršenje i nepoštovanje zakona“- piše u prigovoru.

Zaključak, kojim je podnosiocu izborne liste „Srpska koalicija“ ostavljen rok za otklanjanje nedostataka u dokumentaciji, donesen je , prema nezvaničnim informacijama, većinom glasova čalnova OIK koji su izbrani ispred Demokratske partije socijalista (DPS) i Grupe birača (GB).