Kina treba da uvozom robe pomogne privredi svijeta

Predsjednik Kine Hu Đintao izjavio je danas da cilj Kine nije da ima veliki spoljnotrgovinski suficit kao do sada, već će narednih godina povećati uvoz.

67 pregleda0 komentar(a)
11.12.2011. 16:08h

U govoru koji je prenosila državna televizija, Hu je rekao da je cilj Kine uravnotežen trgovinski bilans i da će uvoz u narednih pet godina ukupno premašiti osam hiljada milijardi dolara što će donijeti "ogromne mogućnosti" preduzećima širom svijeta koja žele da prodaju robu stotinama miliona kineskih potrošača.

Hu je govorio na skupu povodom 10. godišnjice pristupanja Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Prošle godine Kina je uvezla robe za hiljadu i 390 milijardi dolara. Uvoz raste, te je za 10 mjeseci 2011. godine dostigao hiljadu i 426 milijardi dolara.

Na skupu u Pekingu generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Paskal Lami je odao priznanje Kini za izuzetan privredni rast od ulaska u tu organizaciju, ali je ukazao da Kina sada treba da, kao zreo trgovinski partner, uvozom robe pomogne privredi svijeta.

Hu je istakao da je 10 godina članstva Kine u STO koristilo i Kini, i zemljama širom svijeta, i rekao da će Kina, najveća zemlja u razvoju u svijetu, povećati domaću potrošnju.

"Svijet je danas otvoren", rekao je Hu i ukazao da se "samo reformama i otvaranjem može napredovati ka rješavanju problema".

Međutim, glavni trgovinski partneri Kine, uključujući Evropsku uniju i SAD, ne priznaju Kinu kao zemlju tržišne privrede čime olakšavaju da Svjetska trgovinska organizacija smatra da Kina jeftinom robom - po damping cijenama, zatrpava strano tržište.

"Daljim otvaranjem svog tržišta i uvozom napredne tehnologije, poboljšaćemo konkurentnost našeg proizvodnog sektora i pomjeriti tradicionalnu proizvodnju ka višem kraju skale vrijednosti", obećao je Hu.

Kina će takođe ubrzati razvoj sektora usluga, učiniti poljoprivredni sektor efikasnijim i posvetiti se "zelenom razvoju", uz smanjenje ispuštanja ugljen-dioksida, rekao je predsjednik Hu.