Budva: Otvorena izložba Naoda Zorića

Izložba je otvorena u kamernoj galeriji bečićkog hotela "The Queen of Montenegro". Zorić se publici predstavio sa 15 najnovijih likovnih ostvarenja

90 pregleda0 komentar(a)
Naod Zorić, izložba, Foto: Vuk Lajović
11.12.2011. 09:34h

Izložba slika poznatog crnogorskog slikara Naoda Zorića, svečano je sinoć otvorena u kamernoj galeriji bečićkog hotela "The Queen of Montenegro".

Prema riječima rukovodioca galerije Ranka Pavićevića Zorić se publici predstavio sa 15 najnovijih likovnih ostvarenja.

Otvarajući izložbu poznati slikar i likovni kritičar Slobodan Bobo Slovinić navodi da se budvanskoj publici Zorić predstavio radovima iz iz dva njegova vrlo karakteristična tematsko–stilska opusa.

"Zapravo, u prvom, radi se o slikama i crtežima u kojima on već duže, veoma uspješno eksperimentiše sa crnogorskim, gorštačko–ratničkim likovima iz daleke prošlosti, uspostvaljajući neku vrstui globalnih stereotipova. Takođe i u drugom opusu, Zorić se bavi davno minulim epohama i crnogorsko istorijskim prostorima, ili tačnije, riječ je o antičkoj Duklji.

Zorićevo stvaralaštvo eksplicitno pripada sferi figuralnog, a u paradigmatskom središtu njegove umjetnosti je ljudsko biće i sadržajne ambijentalne–prostorne vrijednosti on poneseno stvara u svojevrsnom magnovenju, zapravo to su oni momenti kada umjetnik naprosto nije svjestan svog okruženja, niti vlastitog postojanja", kazao je Slovinić.

On je naglasio da je Zorić veliki samosvjesni osamljenik, nakon velikih stvaralačkih lutanja po crnogorskom primorju od Reževića i Bara, preko podgoričkih razmeđa, on je bacio sidro i skrasio se izgleda konačno u kolašinskim vrletima.

"U svom planinskom domu pronašao je svoj "modus - vivendi", u njemu do mile volje može biti osamljenik, umišljenik i patnik, ili pak alhemičar - stvaralac, ali uistinu gospodar svoj na svome. Da moje konstatacije ne bi stvorile pogrešnu predstavu o Naodu Zoriću kao umjetniku sužnju, treba upravo istaći suprotno, Zorić je izuzetno druželjubiva ličnost, veliki veseljak i optimista. Možda ga je, ne baš uvijek lagodan život, učinio katkada melanholičnim, ali on u životu i stvaralačkom radu, uvijek bira onu veseliju stranu. Komplentna njegova umjetnost je pozitivistička, čak bi se moglo ustvrditi da je i blago humorna", naglaio je Slovinić.

Izložba Naoda Zorića biće otvorena do 5. januara.