Radnici HTP Onogošt kreću sa jednosatnim štrajkom

"Nemamo više ni snage ni strpljenja jer glad je zakucala na mnoga vrata a dugovi pritiskaju sa svih strana"

74 pregleda0 komentar(a)
onogost, Foto: Luka Zeković
09.12.2011. 16:25h

Čekanje radnika Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt na četvrtom spratu ispred kancelarije izvršnog direktora i danas je bilo uzaludno.

Iako im je, kako su kazali, rečeno da su članovi Odbora direktora razgovarali sa ministrom finansija Miloradom Katnićem i da je postignut dogovor da im se uplati septembarska neto zarada, bez poreza i doprinosa, jer nemaju više novca, platu ipak nijesu dobili.

Radnici traže isplatu zaostale tri zarade, dva regresa i isto toliko toplih obroka, isplatu razlike za "neopravdano umanjene" zarade, isplatu jubilarnih nagrada i dogovor o socijalnom programu
"Izgleda da oni ne shvataju ozbiljno našu situaciju i ’igraju’ se sa nama. Nemamo više ni snage ni strpljenja jer glad je zakucala na mnoga vrata a dugovi pritiskaju sa svih strana. Radnici su u izutetno teškom položaju. Ovako više ne mogu jer nijesu ugroženi samo oni već i njihove porodice", kazala je predsjednica Sindikata Zorka Niković.

U ponedjeljak zaposleni u HTP Onogošt kreću sa jednosatnim štrajkom upozorenja od 11 do 12 časova. Štrajkovaće tamo gdje su se okupljali i prethodna dva dana – na četvrtom spratu uprave preduzeća.

"Štrajk će trajati svakodnevno do postizanja dogovora ili eventualne odluke organizatora o njegovom prekidu ili donošenja odluke o organizovanju generalnog štrajka", navodi se u saopštenju koje je potpisao štrajkački odbor.

Radnici traže isplatu zaostale tri zarade, dva regresa i isto toliko toplih obroka, isplatu razlike za "neopravdano umanjene" zarade, isplatu jubilarnih nagrada i dogovor o socijalnom programu, jer ne pristaju da se proda matični hotel a oni pošalju kući sa 5.600 eura otpremnine.

Fali 10.000 eura za plate

Odluku o najavljenom jednosatnom štrajku upozorenja radnici su dostavili izvršnom direktoru i stečajnom upravniku.

"Potencijlni kupac je dolazio i razgledao hotel i očekujem da ovih dana kaže da li je ozbiljno zainteresovan i da li će se ići u tu priču", kazao je Stojanović
"Dat je nalog kako finansijskoj službi tako i službi prodaje da se pozovu svi kupci koji su u mogućnosti da uplate novac. Naša potraživanja su preko 100.000 eura. Fali nam oko 10.000 eura za isplatu bruto plate ali imamo obećanje da će taj novac sigurno biti uplaćen. Čim dobijemo odobrenje iz Ministarstva finansija septembarska zarada će biti isplaćena “, kazao je izvršni direktor Zoran Stojanović.

Privredni sud je prije tri dana donio odluku da je uprava HTP Onogošt prekršila plan u pogledu ostvarivanja prihoda dužnika i da je dužna da u roku od 45 dana isplati neizmirena potraživanja i ispuni ostale obaveze prema povjeriocima, dok je žalbu radnika i Sindikata da se obustavi prodaja hotela Onogošt, odbio smatrajući da je prigovor na prodaju “neosnovan“ pošto je Planom lične uprave predviđeno da se taj objekat proda u 2011. godini

Prethodnih dana je, prema riječima izvršnog direktora, zainteresovani kupac, ne precizirajući o kom kupcu je riječ, razgledao novi dio hotela Onogošt.

"Postoji interesovanje za kupovinu novog dijela hotela Onogošt. Potencijlni kupac je dolazio i razgledao hotel i očekujem da ovih dana kaže da li je ozbiljno zainteresovan i da li će se ići u tu priču", kazao je Stojanović.

HLT fond, koji trenutno ima 21 odsto akcija HTP Onogošt, je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama, a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja. Stečaj je uveden u maju 2009, a stečaj sa ličnom upravom u novembru iste godine.