Sud u Strazburu impresioniran aktivnostima Crne Gore

Marković je podsjetio da je Sud donio šest presuda protiv Crne Gore, od kojih su tri pravosnažne

0 komentar(a)
06.12.2011. 15:27h

Evropski sud za ljudska prava impresioniran je rezultatima aktivnosti koje Crna Gora sprovodi na planu jačanja pravosudnog sistema i promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda, saopštio je predsjednik Suda Nikolas Braca. Ministar pravde Duško Marković je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, tokom razgovora sa Bracom u Strazburu, rekao da presude Evropskog suda za ljudska prava ne doživljavamo kao akte protiv države, nego u njenom interesu. On je naveo i da reformske aktivnosti koje se sprovode u Crnoj Gori posredno doprinose efikasnosti rada Suda, na način što se stvaraju pretpostavke za smanjenje broja aplikacija iz Crne Gore. Prema njegovim riječima, u tom smislu, na najbolji način Crna Gora implementira preporuke Interlakenske deklaracije o poštovanju načela subsidijarnosti u zaštiti ljudskih prava. “Sud je impresioniran ozbiljnošću pristupa i rezultatima aktivnosti koje Crna Gora sprovodi na planu jačanja pravosudnog sistema i promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda”, kazao je Braca.

Šest presuda protiv Crne Gore Marković je podsjetio da je Sud donio šest presuda protiv Crne Gore, od kojih su tri pravosnažne. “Od tri pravosnažne presude jedna je u potpunosti izvršena, što je konstatovao i Komitet ministara Savjeta Evrope. Za izvršenje dvije presude izradili smo akcione planove i dostavili ih Komitetu, a u sve tri presude isplatili smo dosuđenu pravičnu naknadu”, rekao je Marković.

Od tri pravosnažne presude jedna je u potpunosti izvršena, što je konstatovao i Komitet ministara Savjeta Evrope
Posebna pažnja, kako je saopšteno, posvećena je aktivnostima na planu jačanja nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosudnog sistema, kao pretpostavke za kvalitetnu zaštitu i pomociju ljudskih prava zajemčenih Evropskom konvencijom. “Marković je upoznao sagovornika sa inicijativom Vlade za promjene Ustava, sa akcentom na predložena rješenja za Ustavni sud Crne Gore, u smislu povećanja broja sudija za dva i osnivanja tročlanih vijeća za razmatranje ustavnih žalbi”, kaže se u saopštenju.

Uvođenje javnih izvršitelja u pravni sistem Marković se, dodaje se, osvrnuo i na aktuelnu aplikaciju Eparhije budimljansko-nikšićke i 11 organizacionih jedinica Srpske pravoslavne crkve protiv Crne Gore, navodeći da je taj slučaj u Crnoj Gori izazvao reakcije i stručne i laičke i političke javnosti.

On je uvjeren da će Evropski sud donijeti odluku zasnovanu isključivo na pravnim aspektima tog pitanja. “Marković je prezentirao nova rješenja u sistemu izvršenja sudskih presuda, u smislu uvođenja javnih izvršitelja u naš pravni sistem, čime će se znatno rasteretiti sudovi, a postupak izvršenja postati efikasniji”, kaže se u saopštenju.

Nema ponovljenih slučajeva Zaključeno je da Evropski sud za ljudska prava nema problem sa Crnom Gorom, a da se slučajevi iz naše države pretežno odnose na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i na izvršenje sudskih presuda, te da nema ponovljenih slučajeva.

Evropski sud za ljudska prava nema problem sa Crnom Gorom, a da se slučajevi iz naše države pretežno odnose na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku
Braca je prihvatio poziv Markovića da na proljeće posjeti Crnu Goru. Marković je danas razgovarao i sa generalnim direktorom za programe i vršiocem dužnosti generalnog direktora za demokratiju, Gabrijelom Bataini-Dragoni i generalnim direktorom za ljudska prava i pravne poslove Filipom Boaja. “Konstatovano je da otvaranje kancelarije regionalnog projekta promocije ljudskih i manjinskih prava u Podgorici, o čemu je juče potpisan Memorandum o razumijevanju, potvrđuje lidersku poziciju Crne Gore u ovoj oblasti kada je riječ o regionu zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju.