NEKO DRUGI

Moć ulice

Mlađi poslanici Republikanaca su odavno ukapirali da će pre ili kasnije lider opozicije i vođa protesta Nikol Pašinjan preuzeti glavnu reč - da li kao premijer ili iz opozicione klupe, svejedno

59 pregleda0 komentar(a)
Jermenija protest, Foto: Reuters
04.05.2018. 09:00h

U Jermeniji se piše istorija. Desetine hiljada ljudi svakodnevno izlaze na ulice Jerevana, ali i manjih gradova i zahtevaju da se u politici zemlje okrene novi list. Traže se novi ustav, fer izbori, potpuna smena političke klase.

Vladajući Republikanci dobro znaju kuda to vodi. Poneki od poslanika vladajuće stranke bili bi izvedeni pred lice pravde zbog ilegalnih poslića i polulegalnih privilegija na koje su navikli. Nije čudo što se sada noktima drže za ono vlasti što im je ostalo. No, taj će im posao propasti. Moć ulice se možda može slomiti tenkovima. Donedavni moćnik Serž Sargsjan ima dobre veze sa vojnim vrhom.

Ipak, na kraju ni sila ne bi pomogla, kao što je pokazala istorija demokratskih revolucija u istočnoj Evropi. Pre ili kasnije delovi vojske pređu na stranu naroda koji demonstrira, odbijajući da pucaju na svoje sunarodnike. Početak tog scenarija već se nazire i u Jermeniji.

U međuvremenu ključa i u redovima Republikanaca. Simbol njihove dugogodišnje vladavine su sveprisutna korupcija i drastični rast nezaposlenosti. Ta partija je najodgovornija što mladi napuštaju zemlju jer ne vide perspektivu.

Mlađi poslanici Republikanaca su odavno ukapirali da će pre ili kasnije lider opozicije i vođa protesta Nikol Pašinjan preuzeti glavnu reč - da li kao premijer ili iz opozicione klupe, svejedno. Zato i ti poslanici vladajućih traže promene.

Dobro znaju da se danas ne broji većina u parlamentu već činjenica da Pašinjanu trenutno veruje većina Jermena. To neće večno biti tako, ali sada mu mase veruju gotovo slepo. Slušaju ga i kada kaže da nijedna travka ne sme biti zgažena, da demonstracije moraju biti mirne.

Prihvataju i etapne poraze - kako kada pre nekoliko dana Pašinjan u parlamentu ipak nije izabran za novog premijera. Sledećeg utorka (8. maj) skupština ponovo ima priliku da izabere novu vladu, a Pašinjan nije još odlučio da li će se opet kandidovati.

Jedan od razloga za zamršenu situaciju je što nije lako naći političara kojem bi podjednako verovali i opozicija i vladajući Republikanci. Nekoga ko bi bio „pošteni posrednik“ i kovao kompromise.

Čini se da se demonstrantima ne žuri. Njihova volja za pobedom je čelična. Republikanci se za to vreme pitaju kako da spasu što se spasiti može. Ako parlament 8. maja ne izabere šefa vlade kojeg narod podržava, nesumnjivo će biti novih izbora, a ne treba vam kristalna kugla za prognozu da bi na tim izborima vlast bila oduvana.

Vreme, dakle, radi protiv Republikanaca. Oni moraju da načine ustupke Nikolu Pašinjanu. Jermeni to znaju. Zato su toliko uvereni u pobedu ulice.

(Deutsche Welle)