EU ispituje suzbijanje konkurencije na tržištu e-knjiga

Apple ima svoju internet prodavnicu u kojoj se mogu kupiti i skinuti elektronske knjige na uređaje te kompanije, među kojima su iPad i iPhone

0 komentar(a)
06.12.2011. 12:53h

Evropska unija pokrenula je istragu da li su Apple i pet velikih izdavačkih kuća tajno postigli dogovor o ograničavanju konkurencije na tržištu elektronskih knjiga.

Evropska komisija je danas objavila da će u žiži istrage biti izdavači Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin i Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck.

"Komisija će posebno istražiti da li su ove izdavačke grupe i Apple imali nelegalne sporazume ili prakse koje imaju za cilj ili posljedicu ograničavanje konkurencije", navodi se u saopštenju.

Apple ima svoju internet prodavnicu u kojoj se mogu kupiti i skinuti elektronske knjige na uređaje te kompanije, među kojima su iPad i iPhone.

U martu je izvršena pretraga kancelarija nekoliko izdavača a sličnu istragu je pokrenula britanska antimonopolska služba.

Komisija je danas navela da je ta britanska služba prekinula istragu pošto je Komisija preuzela slučaj, ali da će dvije službe blisko sarađivati.