Milivoje Katnić odgovara Prkačinu: Vi i Pero ste reketirali bogate Hrvate

Svaki Crnogorac zna da je najveći zločin zapaliti kuću ma čija ona bila, a ako bi se neko i usudio, dobio bi pridjev uz ime palikuća, kako on tako i njegovi potomci

511 pregleda0 komentar(a)
Metodije Prkačin, Foto: Boris Pejović
06.12.2011. 08:00h

Milivoje Katnić, čije se ime pominje u tekstu o ratu za mir - 20 godina kasnije, saopštio je juče da je netačno da se sa Metodijem Prkačinom sreo na ratištu, kako je ovaj to izjavio, i da je bilo ko iz njegove kancelarije izlazio krvav.

Prkačin, bivši zatvorenik logora Morinj, izjavio je da je Katnić, nekadašnji poručnik KOS-a, danas sudija Apelacionog suda, između ostalog, naređivao da se pale i uništavaju napuštene kuće i da je spreman o tome da svjedoči.

Katnićevo reagovanje prenosimo u cjelini:

“Đe sam bio nijesam se krio. Gospodine Prkačin, izjaviste da se u Crnoj Gori ne osjećate dobro. Netačno, osjećate se vrlo dobro, posebno kada Vam ovi naši napune džepove. No, i da nije tako osjećate se mnogo bolje nego oni pripadnici JNA koji su došli pod Vašu ruku i Vaših i čije kosti još nijesu stigle u Crnu Goru. Izigravate hrabrog i moralnog čovjeka. O moralu malo kasnije.

O hrabrosti sad. Po sopstvenoj odluci ste uzeli oružje i bez potrebe ušli u rat, a sve bi bilo kao što je sad i da nijeste, ali čim zagusti baciste oružje, zaboraviste na obraz i one koje ste trebali da oružjem štitite i ostaviste ih meni i mojima. Da bi ste spasili p... G. Prkačin, počeste da pregovarate, ali ne zbog mira kako izjavljujete - Vi ste bili zarobljenik, a ne pregovarač, a drugo je sve simulacija i Vaša kooperativnost zbog spašavanja p... Što se morala tiče, to Vam je još slabija strana. Radite nemoralno i lažete. Lažete da smo se sreli na ratištu,

Svi koji me poznaju, znaju da ja poštujem sveto crnogorsko pravilo - 'Puška ti - Puška mi', a ko nema pušku, od mene mu ne prijeti opasnost
Vi ste zarobljeni i u Morinj sprovedeni 16. 10. 1991. Ja sam značajno kasnije stigao u Cavtat. No to je manje važno. Neistinu govorite da je iz moje kancelarije izlazio bilo ko krvav. Vi ne znate ko je to lice, kao da je Cavtat milionski grad. Ja sam njegove stanovnike kao i stanovnike pola Dubrovnika upoznao za dva mjeseca. Ne znate ko je to bio, jer još nijeste našli brata lažova koji će Vam to potvrditi.

Neistinu govorite, jer svi koji me poznaju, znaju da ja poštujem sveto crnogorsko pravilo - 'Puška ti - Puška mi', a ko nema pušku, od mene mu ne prijeti opasnost. Loše lažete, jer svaki Crnogorac zna da je najveći zločin zapaliti kuću ma čija ona bila, a ako bi se neko i usudio, dobio bi pridjev uz ime palikuća, kako on tako i njegovi potomci. E, zamislite kod ovih saznanja, ja Vas vodim po ratištu da slušate kako naređujem paljenje kuća i ostavih Vas živa da to posvjedočite i to nakon 20 godina, prvi put.

No, da vidimo kako je neistine nešto ranije iznosio Vaš kućni prijatelj i najpovjerljiviji saradnik Pero Arkulin. Pero Arkulin sin Nikole i Pave rođen 22. 09. 1956. godine u Dubrovniku, a na zapisniku o ispitivanju svjedoka sastavljenog dana 4. lipnja 2008. u Županijskom sudu u Dubrovniku, povodom zamolnice Višeg suda u Podgorici Ki br.124/07 od 1.oktobra 2008. pred sudcem tog suda Marijom Donatović-Dabelić izjavljuje - “sad sam se sjetio da se onaj oficir što je ispitivao u Cavtatu zove Milivoje Katnić, što mi je i sam rekao, a što sam čuo i od drugih Cavtaćana, koji su ga poznavali, jer je dolazio prije rata u Konavle i na Grudi, dobro poznavao mještane te je govorio da je kosovac i istražni sudija (istovremeno kosovac i istražni sudija - moja primjedba).

Prilikom tog ispitivanja, on je par puta vadio pištolj prijeteći da će me ubiti i dva-tri puta mi opalio šamar. Njega sam vidio i u loguru Morinj, ali sa njim nijesam imao direktnog kontakta”.

Međutim, ovaj Vaš brat lažov nije gledao ni mene, ni Morinj jer je u Morinju bio sasvim drugi Pero Arkulin koji je rođen 25. svibnja 1926. i koji je u međuvremenu umro.

Da je ovaj Vaš, potvrđuje i optužni predlog koji je protiv njega podignut zbog ovog lažnog svjedočenja od strane Općinskog Državnog odvjetništva u Dubrovniku br.K-DO-109/09 od 19. ožuljka 2009. kada su mu na teret stavljena dva kaznena djela protiv pravosuđa - davanja lažnog iskaza. Ovo lažno svjedočenje je izlinjalo i nigdje se ne pominje po sistemu “pik ne važi”.

G. Prkačin, rekoh da ste ostavili Cavtaćane na cjedilu kad ono baciste oružje, a meni kojeg doživljavate kao okupatora, govorite da sam činio čuda. Možda i jesam, ako je čudo da u ta zla vremena nijedna žena ne bi obeščašćena, nijedan se Cavtaćanin nije 'budio' prerezana grla, djeca su išla u školu i to po Hrvatskom obrazovnom programu
Vama i Vašim g. Prkačin predlažem da za svjedoka uzmete jednog od trojice fratara katoličke vjere u Hrvata koji su obavljali božju službu u tim vremenima u Cavtatu i okolini, ako su još među nama što ja žarko želim. Unaprijed prihvatam njihovo svjedočenje.

A Vi? G. Prkačin, rekoh da ste ostavili Cavtaćane na cjedilu kad ono baciste oružje, a meni kojeg doživljavate kao okupatora, govorite da sam činio čuda. Možda i jesam, ako je čudo da u ta zla vremena nijedna žena ne bi obeščašćena, nijedan se Cavtaćanin nije 'budio' prerezana grla, djeca su išla u školu i to po Hrvatskom obrazovnom programu, obezbijeđena je stanovništvu voda i struja i slobodno upražnjavanje vjere i vjerske službe.

Na kraju, znam zašto me pominjete. To nije zato što sam sudija Apelacionog suda, pa se plašite da nećete ishodovati pozitivnu odluku koja donosi šolde. Znate i Vi da nije to, jer Vam je poznato da ja ne učestvujem u odlučivanju po tom predmetu jer sam izuzet po sopstvenom zahtjevu.

I Vi i ja znamo da me pominjete zato što sam svjedok Vašeg beščašća i što se bojite da ne budem svjedok pred hrvatskim sudovima, to je zbog aktivnosti koje ste imali Vi i Vaš Pero Arkulin i neki naši oko ucjenjivanja kako se još kaže reketiranja bogatih Hrvata, kada ste im spašavali imovinu, (a kako Vi kažete - kuće) za podebelu svotu maraka i kada ste, da biste bili ubjedljiviji, i Vi i ovi naši potpalili još po koju kuću. Ja neću svjedočiti, ali ako se jave Hrvati koji su Vam davali marke, tu Vam neće pomoći ove sadašnje aktivnosti”, piše u reagovanju Katnića.