Stranka Zorana Jankovića pobijedila na izborima u Sloveniji

Janković je nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa izjavio da one pokazuju da su se državljani odlučili za "demokratsku, ali efikasnu državu"

0 komentar(a)
Slovenija izbori, Foto: Reuters
04.12.2011. 20:12h

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković pobijedio je na vanrednim parlamentarnim izborima u Sloveniji, pokazali su prvi rezultati glasanja, jer je njegova stranka lijevog centra Pozitivna Slovenija, tijesno pretekla svoje rivale.

Prema izlaznoj anketi koju je objavila Slovenska televizija Jankovićeva stranka osvojiće 29 odsto glasova, a Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše 27 odsto.

Slijede Socijalni demokrati (SD) aktuelnog premijera Boruta Pahora sa 11 odsto. U parlament će se, sudeći prema izlaznoj anketi, uvrstiti još 4 stranke - Građanska lista Gregora Viranta (9 odsto), Demokratska stranka umirovljenika (7 odsto) i Slovenačka pučka stranka (SLS) sa 6,4 odsto.

Janković je nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa izjavio da one pokazuju da državljani očekuju da će nakon ranijih vlada Janeza Jnaše i Boruta Pahora mandatar biti on i da su se tako odlučili za "demokratsku, ali efikasnu državu".

Službeni rezultati izbora biće objavljeni tek 16. decembra.