Lobiranje: Marković u Holandiji, Lukšić u Briselu

" Povod za posjetu potpredsjednika Markovića je predstojeća odluka Savjeta EU o otvaranju pregovora o članstvu Crne Gore u EU"

0 komentar(a)
dusko markovic, Foto: Savo Prelević
29.11.2011. 13:42h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković posjetiće sjutra Holandiju, povodom predstojeće odluke Savjeta Evropske unije (EU) o otvaranju pregovora o članstvu Crne Gore.

Iz Vlade je najavljeno da će se Marković sastati sa ministrom bezbjednosti i pravde, Vilijemom Ivom Opsteltenom.

" Povod za posjetu potpredsjednika Markovića je predstojeća odluka Savjeta EU o otvaranju pregovora o članstvu Crne Gore u EU", kaže se u saopštenju.

Holandski ambasador Laurent Stokvis rekao je ranije agenciji MINA da će Holandija biti pravedna prilikom odluke da li je Crna Gora dovoljno napredovala za naredni korak ka EU.

Predsjedavajući Odbora za evropska pitanja Parlamenta Holandije Rejmond /Raymond/ Knops kazao je, prilikom nedavne posjete Podgorici, da se njihova delegacija uvjerila u posvećenost crnogorskih lidera evropskim integracijama.

Lukšić u Briselu na Balkanskom samitu

Premijer Igor Lukšić učestvovaće danas u Briselu na godišnjem Balkanskom samitu u organizaciji Prijatelja Evrope.

Kako je saopšteno iz Vlade, Lukšić će govoriti na panelu 20 godina kasnije – ko ostvaruje najbolje rezultate u politici i biznisu.

Na Balkanskom samitu, pored Lukšića učestvovaće i Evropski komesar za proširenje Štefan File i generalni direktor za proširenje Evropske Komisije Stefano Sanino.

“Učešće na Balkanskom samitu i susreti premijera sa visokim zvaničnicima Evropske unije (EU) biće dobra prilika za predstavljanje aktivnosti koje Vlada u kontinuitetu sprovodi na planu ostvarivanja kriterijuma za članstvo u EU”, kaže se u saopštenju.

Prijatelji Evrope (Friends of Europe) je nezavisna i neprofitna organizacija posvećena stimulisanju dijaloga o pitanjima koja se tiču Evrope i njenih građana.

Organizacija se, kako je pojašnjeno, fokusira na sva pitanja vezana za agendu EU, a posebno na šest oblasti: institucionalna reforma EU, unapređenje komunikacije između EU i njenih građana, razvojna politika EU, spoljni odnosi, energija i životna sredina i socijalni izazovi u Evropi.