Brejvik proglašen za bolesnika

Brejvik (32) je priznao da je 22. jula usmrtio 77 osoba, što je bilo najveće masovno ubistvo u Norveškoj poslije Drugog svjetskog rata

0 komentar(a)
29.11.2011. 15:40h

Psihijatar koga je odredio norveški sud proglasio je da je masovni ubica Andres Brejvik bolesna osoba, što znači da će on biti smješten u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu.

Brejvik (32) je priznao da je 22. jula usmrtio 77 osoba, što je bilo najveće masovno ubistvo u Norveškoj poslije Drugog svjetskog rata.

Poslije današnjeg ročišta, javni tužilac je na konferenciji za novinare rekao da je utvrđeno da Brejvik boluje od paranoidne šizofrenije.

Uprkos tome, suđenje Brejviku počeće u aprilu naredne godine, a ukoliko bude proglašen krivim i osuđen, što je gotovo izvjesno, neće biti smješten u zatvor, već u psihijatrisjku ustanovu.

Predstavnik za štampu grupe za podršku onima koji su preživjeli Brejvikov napad izjavio je da je za njih najvažnije da masovni ubica više nikada ne bude na slobodi.

"Sasvim je svejedno da li će on ostatak života provesti u zatovru ili u bolnici. Jedino je važno da više nikada ne bude na slobodi", rekao je Džon Hestnes.

Stručnjaci su zaključili da je Brejvik bio psihotičan kada je planirao i izveo dva napada u kojima je ubio 77 osoba.

Pred sudom je danas predstavljen njihov izvještaj na 230 strana, koji je zasnovan na 36 sati razgovora sa Brejvikom i još 130 sati razgovora masovnog ubice sa policajcima i isljednicima.

Anders Bering Brejvik je 22. jula najprije aktivirao automobil bombu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osmoro ljudi, a zatim je pucao i ubio 69 osoba u omladinskom kampu na ostrvu Utoja, oko 40 kilometara udaljenom od Osla.

Brejvik je priznao izvršenje oba napada i naveo da je djelovao sam, a kao motiv je naveo protivljenje socijalno-liberalnoj ideologiji i doseljavanju muslimana u Evropu.