Oduzeli roditeljima djecu jer ih nijesu izvodili napolje

Češka policija oduzela je u Pragu dvoje djece - trogodišnjeg sina i jedipogodišnju ćerku - roditeljima koji ih, navodno da ih zaštite od zlog svijeta, nijednom nijesu izveli napolje

0 komentar(a)
29.11.2011. 09:45h

Dječak i djevojčica su od rođenja živjeli zatvoreni u stanu u centru Praga, majka ih je rodila kod kuće, pa nemaju ni krštenice niti su prijavljeni ljekaru.

Policija ih je otkrila sasvim slučajno, kada je na žalbu susjeda došla da interveniše u tom stanu još proljetos, ali za slučaj je javnost saznala tek sada, kada je presuđeno ko će biti staratelj djece.

"Brat i sestra su fizički bili u redu ali vidljiva je duševna deprivacija. Izgleda da kod kuće nijesu imali nikakve igračke, na nogama nikada nijesu imali cipele a nijesu umjeli da koriste ni pribor za jelo", kazao je za današnje izdanje Mladu frontu Dnes pedijatar František Šnajberg.

"Roditelji su bili uvjereni da se odlično brinu o djeci. Izolovali su ih navodno u nastojanju da ih zaštite od zlog svijeta", kazala je socijalna radnica koja prati slučaj Kateržina Jehova.

Psiholozi i dječiji ljekari slažu se da će posebno kod starijeg djeteta takva izolacija ostaviti velike posljedice.

"Djeca su povjerena starateljskoj porodici. Prebacivanje u novu sredinu su savladali bez vidljivih problema i polako se adaptiraju", kazao je portparol Okružnog suda u Pragu koji je odlučio da djecu povjeri babi i đedu.

Roditelji, koji su poklonici alternativnog životnog stila, za djecu su izgubili potpuno interesovanje.

Policija za sada nije saopštila da li će biti optuženi za zanemarivanje brige o djetetu.