Ne zna se kada će početi gradnja nove fabrike DKP-a

I iz uprave su potvrdili da rušenje stare fabrike neće početi prije nego što bude završen novi objekat

0 komentar(a)
26.11.2011. 13:24h

Nova fabrika Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) trebalo bi da da bude izgrađena iza Distributivnog centra u Podgorici, ali ni uprava preduzeća, ni Sindikat ne znaju kada bi trebalo da počne.

Predsjednik Sindikata DKP-a, Željko Vujadinović kazao je da Vlada još nije raspisala tender za izgradnju nove fabrike i da se ne može znati kada će početi izgradnja nove fabrike.

"Nemam konkretne podatke kada bi trebalo da počne gradnja. Koliko znam, Vlada još nije raspisala tender i ne zna se ko će graditi novu fabriku“, rekao je Vujadinović agenciji Mina-business.

Od 13,2 miliona eura dobijena prodajom, pet miliona je potrošeno za izmirivanje dugovanja radnicima i isplatu socijalnog programa, dok je dio dat zaposlenima u Duvankomercu
On je dodao da sve ide prema planu i očekuje da se za pola godine izgradi nova fabrika, koja bi trebalo da ima znatno veći nivo proizvodnje nego postojeća.

"Ne postoji mogućnost da počne rušenje stare fabrike prije nego što počne izgradnja nove", kazao je Vujadinović i objasnio da su takav dogovor predstavnici Sindikata postigli sa poslodavcem i Vladom.

I iz uprave su potvrdili da rušenje stare fabrike neće početi prije nego što bude završen novi objekat.

Nova fabrika bi, kako je planirano, trebalo da bude izgrađena na površini od oko 19.500 kvadrata.

Za njenu izgradnju ostaje nešto više od šest miliona eura od ukupno 13,2 miliona, koliko je u junu prošle godine platila Zetagradnja za zemljište na kojem se nalazi DKP.

Od 13,2 miliona eura dobijena prodajom, pet miliona je potrošeno za izmirivanje dugovanja radnicima i isplatu socijalnog programa, dok je dio dat zaposlenima u Duvankomercu. Predviđeno je i da se dio novca utroši na rušenje postojećih objekata.

Počela javna rasprava

Opština Podgorica je već pripremila Nacrt izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) za zemljište na kome se nalazi DKP, i stavila ga na javnu raspravu.

Zemljište na kome se nalazi kompleks DKP-a, površine 51.700 kvadratnih metara, predviđeno je za mješovite namjene i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Maksimalna spratnost objekata je, prema Nacrtu, devet spratova, sa dva podzemna nivoa i prizemljem, dok je maksimalni indeks zauzetosti na nivou čitavog kompleksa 0,4, a izgrađenosti 3,5.

Prostorne funkcionalne cjeline biće povezane pješačkim stazama, uređenim zelenim površinama i mjestima za okupljanje i zadržavanje.

Javna rasprava o Nacrtu počela je u petak i trajaće 15 dana, a u prostorijama Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine od 13 do 15 sati građani će moći da dostavljaju primjedbe i sugestije.

Centralna javna rasprava biće organizovana 5. decembra u prostorijama Sekretarijata.