Francuska potvrdila da je rano za pregovore sa Crnom Gorom

“Ovaj stav je zasnovan na dosadašnjoj efikasnosti implementacije reforme u zemlji, uključujući jačanje vladavine prava” kaže Žipe

0 komentar(a)
25.11.2011. 13:41h

Francuska nije promijenila stav o evropskim integracijama Crne Gore, Srbije, Kosova i Turske, izjavio je ministar inostarnih poslova Francuske Alen Žipe, prenosi La pres kanadijen.

U intervjuu radiju Frans inter i televiziji TV5 mond, on je kazao da je “otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u decembru preuranjen potez i da se tom pitanju treba vratiti sredinom 2012. godine”.

“Ovaj stav je zasnovan na dosadašnjoj efikasnosti implementacije reforme u zemlji, uključujući jačanje vladavine prava”, pojasnio je Žipe, čime je potvrdio stav Vlade koji je ranije iznijela portparolka Valeri Pekres.

U istom razgovoru ministar inostranih poslova Francuske je izjavio da će ta zemlja “podržati da Srbija dobije status kandidata, uz nastavak dijaloga sa Kosovom i konkretan progres u tom pravcu”.

Kosovo će dobiti zeleno svijetlo od Francuske za početak potpisivanja sporazuma o bezviznom režimu putovanja, pošto je sve prethodne kriterijume ispunila na zadovoljavajući način, smatraju u Francuskoj Vladi.

Kada je riječ o Turskoj, čiji se pristupu EU počeo razmatrati još 2005. godine, Francuska je i dalje neće podržati, zbog Kipra i tamošnje podijeljenosti na turski i grčki dio, nepoštovanja ljudskih prava u samoj Turskoj i, prije svega, nejedinstvenog stava Evrope oko prijema države dominantno muslimanskog stanovništva u EU