Prva kancelarija za besplatnu pravnu pomoć u Osnovnom sudu u Podgorici

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći usvojen je 5. aprila 2011. a trebalo bi da se primjenjuje od 1. januar 2012.

128 pregleda0 komentar(a)
Duško Marković i Rastislav Vrbenski, Foto: Gov.me
24.11.2011. 13:39h

Ministarstvo pravde u petak će otvoriti prvu kancelariju za besplatnu pravnu pomoć u Osnovnom sudu u Podgorici.

Kancelarija se otvara uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Vlada Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške.

Kancelariju će otvoriti Duško Marković, potpredsjednik Vlade i ministar pravde i Rastislav Vrbenski, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori,saopšteno je iz ministarstva.

Kancelarije u svim osnovnim sudovima u Crnoj Gori

Podsjeća se da je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći je usvojen 5. aprila 2011. a trebalo bi da se primjenjuje od 1. januar 2012.

"Ovaj zakon omogućava ostvarivanje prava na pravično suđenje, odnosno jednak pristup sudu kroz davanje mogućnosti svim fizičkim licima koja prema svom imovnom stanju nijesu u mogućnosti da ostvare pravo na sudsku zaštitu bez štete po nužno izdržavanje sebe i svoje porodice. Zakonom je predviđeno otvaranje Službi za besplatnu pravnu pomoć ili posebnih referata za poslove besplatne pravne pomoći u svim osnovnim sudovima u Crnoj Gori".

"Besplatna pravna pomoć podrazumijeva obezbjeđivanje potrebnih sredstava za potpuno ili djelimično pokrivanje troškova pravnog savjetovanja, sastavljanja pismena, zastupanja u postupku pred sudom, Državnim tužilaštvom i Ustavnim sudom Crne Gore i u postupku za vansudskog rješavanje sporova“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da uspostavljanje sistema besplatne pravne pomoći u Crnoj Gori će omogućiti jednak pristup pravdi za sve, čime će se u praksi sprovesti ustavno načelo i međunarodni standard da su svi jednaki pred sudom bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo.

"Navedeno će doprinijeti daljoj demokratizaciji društva i predstavlja ispunjenje jednog od uslova za pristupanje Evropskoj uniji", kaže se u saopštenju.