Na Eurosongu očekuju rekordan broj učesnika, moguć povratak Crne Gore

Sudeći po evropskim sajtovima, kojima kruže osnovane i neosnovane glasine, postoji mogućnost povratka Crne Gore na popularno takmičenje

0 komentar(a)
24.11.2011. 09:14h

Postoji mogućnost da na sljedećem Eurosongu, bude oboren rekord kada je u pitanju broj učesnika, procjena je sajta escdaily.com.

Svake godine spekuliše se o tome koja će članica podnijeti prijavu za učešće, a koja će odustati. Ove godine se na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope očekuje učešće 44 zemlje, između ostalog i povratak Monaka, Češke, ali i Maroka, države koja već 30 godina nije podnijela prijavu za učešće. Sudeći po evropskim sajtovima, kojima kruže osnovane i neosnovane glasine, postoji mogućnost povratka Crne Gore, koja još nije potvrdila učešće.

Ipak, pitanje je koliko ljubitelji ovog glamuroznog takmičenja lakih nota poznaju prilike u RTCG, koja je i prošle godine podnijela preliminarnu prijavu da bi na kraju odustala od učešća na Eurosongu. Početkom decembra RTCG će promijeniti direktora čiji je prvi važni zadatak da digitalizuje javni servis za šta je potrebno mnogo novca.

Ni u periodu kada smo na ovom najvećem evropskom takmičenju imali svoje predstavnike ne možemo se pohvaliti njihovim rezultatima, ali ni oni podrškom koju im je Crna Gora pružila. Uglavnom su sve sami i “na mišiće” odradili. I dok se ponovo ne pojavi izvođač koji je spreman da snosi dio troškova, Crna Gora će najvjerovatnije propuštati ovo takmičenje. Javni servis prošle godine nije ni prenosio Eurosong.

Pored predviđanja učesnika, popularno je i pogađanje zemalja koje će ove godine odustati, pa su se na listi našle Italija, zbog ekonomske krize, ali i slabe gledanosti Evrovizije, Poljska koja već dugi niz godina nije u mogućnosti da dosegne finale i Portugal čija se konačna odluka očekuje u decembru. Situacija sa Slovačkom je nešto drugačija od ostalih, jer je prethodno najavljeno učešće na takmičenju sa rok pjevačem Mirom Šmajdom, međutim iz njegovog tabora je objavljeno da je došlo do nesporazuma, tako da se i njihova odluka očekuje pred Novu godinu.

Konačni zaključak sajta escdaily.com je da je izvjesno učešće 41 države, dok se odgovor od još šest njih čeka. Ukoliko ne bude bilo odustajanja ili se desi samo jedno, velika je vjerovatnoća da će ove godine biti oboren rekord u broju učesnika na Evroviziji, tvrdnje su ovog sajta. Koliko će ih zaista biti znaćemo krajem decembra kada ističe rok za prijave.