I očevi su dobrodošli u Školu za trudnice

"Časovi su namijenjeni trudnicama od 28. nedjelje trudnoće pa do porođaja. Pohađajući školu one će ujedno biti pripremljene i za period koji ih čeka nakon porođaja"

136 pregleda0 komentar(a)
23.11.2011. 16:44h

Sve više budućih majki zainteresovano je da, pohađajući Školu za trudnice podgoričkog Doma zdravlja, lakše prebrode porođaj i spremno dočekaju prve dane materinstva.

"Oko trideset trudnica trenutno je prijavljeno kod svakog izabranog ginekologa za pohađanje vježbi pravilnog disanja i edukativnih predavanja u Školi", kazao je u razgovoru za ”Vijesti” izabrani ginekolog dr Milovan Jovanović.

On je objasnio da buduće porodilje na dvočasovnom predavanju, jednom nedjeljno, uče kako da se na najbolji način, bez straha i panike, pripreme za porođaj.

Priprema za prve korake materinstva

"Časovi su namijenjeni trudnicama od 28. nedjelje trudnoće pa do porođaja. Pohađajući školu one će ujedno biti pripremljene i za period koji ih čeka nakon porođaja, prve korake materinstva, pravilan način njege i dojenja novorođenčeta, te upoznate sa svim problemima sa kojima će se susreti u prvim danima te najbitnije životne uloge", naveo je dr Jovanović.

Ističući da je obaveza svih ginekolga da što više trudnica, pa i onih koje nijesu registrovane kod izabranog, upute u značaj pohađanja te škole, doktor je kazao da su za grupe od oko desetak porodilja, predavači izabrani ginekolozi te ustanove ,dok su za praktične vježbe disanja, kondicije i relaksacije zadužene više medicinske sestre.

"Ove pripreme podjednako su važne, kako za prvorotke, tako i žene koje su već rađale"

"Ove pripreme podjednako su važne, kako za prvorotke, tako i žene koje su već rađale, jer zahvaljući dobroj psihofizičkoj pripremi koja podrazumijeva dobru koncentraciju, uspješnu relaksaciju i primjenu određenih tipova disanja, trudnice to kroz vježbe uče, usvajaju i na kraju primjenjuju", objasnio je dr Jovanović.

Naglašavajući da je škola otvorena i za sve supružnike koji žele da pruže podršku trudnicima i budu aktivni u roditeljstvu, doktor je naveo da se uz savjete o ishrani, higijensko-dijetetskom režimu i drugom, posebna pažnja na predavanjima posvjećuje značaju i pravilnom načinu dojenja, njege bebe, kao i prevazilaženju prvih tegoba nakon porođaja, upale grudi i slično.

Oslobađaju ih od straha od porođaja

"Svaka trudnica koja prođe obuku u školi u velikoj je prednosti, jer je prvenstveno naučila da se oslobodi straha od porođaja. Strah u tim trenucima prouzrokuje spazam, manjak kiseonika, što stvara i pojačava bol. Kada se savladaju vježbe pravilnog disanja porođaj ne može biti težak", uvjerava dr Jovanović, dodajući da su one u prilici i da se informišu o najnovijim, modernim dostignućima medicine u toj oblasti.

Porodilja je, kako ističe, ta koja je tokom samog porođaja odgovorna za sebe i bebu, te ona mora biti svjesna da tok porođaja zavisi prevashodno od nje same, dok su ljekari i babice tu da joj u tome pruže podršku i neophodnu pomoć.

Zainteresovane trudnice za pohađanje škole mogu se prijaviti kod svog izabranog ginekologa ili putem Call centra Doma zdravlja na 19816, dok će, prema riječima doktora, uskoro biti organizovana akcija u kojoj će se sve buduće majke lično pozivati i obavještavati o radu škole.

Jeleni iskustva dragocjena

Jelena Đurišić koja je neposredno pred prođaj, pohađala Školu za trudnice uvjerava da ti časovi predstavljaju odličnu psihofizičku pripremu za porođaj i dolazak bebe. - U sedmom mjesecu trudnoće, na predlog izabranog ginekologa, počela sam da prisustvujem časovima.

To je odlična prilika da u grupi sa par trudnica, razmijenite iskustva, i od ginekologa saznate sve što vas interesuje u vezi sa dolaskom bebe na svijet i prvim danima brige o njoj, ispričala je svoje iskustvo Đurišićeva.

To je odlična prilika da u grupi sa par trudnica, razmijenite iskustva

Ona je navela da predavanja prate video-prezentacije, te da je to prilika da se mnogo spozna o veoma bitnim stvarima koje se mogu očekivati tokom samog čina porođaja, a koje vam niko iz okoline neće reći.

"Na tim časovima riješićete sve nedoumice u vezi vas i budućeg djeteta, a bićete i upozoreni na neke veoma bitne pojedinosti u vezi s trudnoćom, porođajem i roditeljstvom", kazala je Đurišić, koja je toplo preporučila svim budućim majkama da izdvoje vrijeme za pohađanje te škole.