Islamska zajednica Medojeviću: Poštedi nas "dobrih namjera"

Medojević je kazao da vehabijski pokret u Crnoj Gori jača, jer se reis IZ Rifat Fejzić više bavi lobiranjem za DPS, nego vjerskim stvarima

78 pregleda0 komentar(a)
21.11.2011. 21:09h

Iz Mešihata Islamske zajednice saopštili su da nisu iznenađeni političkim stavovima koje je iznio lider PzP-a Nebojša Medojević, jer, kako su ocijenili, već duže taj sveznajući “ekspert” uveseljava javnost kojekakvim gafovima.

Oni su dodali da su, ipak, iznenađeni njegovom beskrupuloznošću, kojom se obrušio na Islamsku zajednicu, izmišljajući nebuloze i šireći, sasvim očigledno- islamofobiju.

Medojević je prošle sedmice, između ostalog, kazao da vehabijski pokret u Crnoj Gori jača, jer se reis IZ Rifat Fejzić više bavi lobiranjem za DPS, nego vjerskim stvarima.

“U nedostatku političkih tema, u svojim bezbrojnim političkim lutanjima bez ikakvog smisla i cilja, nedavno je krenuo u lov na 'vehabije' po Crnoj Gori, pa kada se konačno ispostavilo da je taj problem na nivou pojedinačnih incidenata, te da nema organizovanih grupacija niti njihove veze sa organizovanim kriminalom, što je bila njegova teorija, Medojević se ustremio na legitimnu instituciju IZ”, piše u saopštenju koje je potpisao Fejzić.

Napadao Rožaje i Plav

Do sada je, kako se navodi, Medojević napadao krajnji sjever - Rožaje i Plav, pa kada je javnost uvidjela da je riječ o, kako piše, pukim neistinama, “nemajući kud, zaputio se na krajnji jug u Ulcinj, bezočno optužujući ni krive ni dužne ljude u Odboru Islamske zajednice za tzv. vehabizam”.

Mešihat Islamske zajednice smatra da Medojević ne treba da brine o strukturi Islamske zajednice.
“Vjerovatno uskoro treba da očekujemo da Medojević sve nas skupa u Islamskoj zajednici proglasi teroristima ili Al-Kaidom, što smo, u regionu, jedino mogli da čujemo od Milorada Dodika. Mešihat Islamske zajednice smatra da Medojević ne treba da brine o strukturi Islamske zajednice, već je bolje da se pozabavi time što, recimo, među poslanicima njegove partije, koja je navodno građanska, nema nijednog muslimana, a sa ovakvom političkom retorikom vjerovatno ni među njegovim glasačima neće biti ljudi islamske vjere”.
To što Medojeviću, od ovdašnje, više odgovara Islamska zajednica u Srbiji, potpuno je razumljivo i prirodno, jer je, godinama već očaran prednostima Srbije.
“Uvažavajući sva njegova ekspertska znanja, koja je posebno iskazao radeći za razne 'identitete', ipak, mu nećemo dopustiti da se miješa u šerijatska pravila i crta nam profil muslimana-vjernika. Ako je vjernik, neka se bavi svojom crkvom, ukoliko zna koja je njegova i neka pomaže svome sveštenstvu, da se oslobodi od remetilačkih faktora, a neka nas poštedi svojih 'dobrih namjera'”, piše u reagovanju. Dodaje se da IZ ima dovoljno kadrovskih resursa, da joj nije potreba ekspertska Medojevićeva pomoć: ”Dobro znamo, na primjeru PzP-a, kako bi svaka institucija prošla kada bi je on i njegova družina vodili ili uređivali”.

“To što Medojeviću, od ovdašnje, više odgovara Islamska zajednica u Srbiji, potpuno je razumljivo i prirodno, jer je, godinama već očaran prednostima Srbije u odnosu na vlastitu državu- jedino u tome ogleda se njegov politički kontinuitet i dosljednost. Jedino čime se možemo složiti sa Medojevićem jeste da su sve države regiona više pomogle svoje Islamske zajednice od Crne Gore - kako u pitanjima restitucije, obrazovnih institucija, tako i u sistemskom rješavanju odnosa države i vjerskih institucija”, zaključuje se u saopštenju.