Bugarska proizvela svoj prvi automobil

Direktor "Litex Motors"- a Kiril Georgiev rekao je da je kompanija već razvila dilersku mrežu u dvije balkanske zemlje

0 komentar(a)
21.11.2011. 23:18h

U pogonima fabrike Litex Motors u gradu Loveču u Bugarskoj proizveden je prvi bugarski putnički automobil. Ovaj poduhvat ostvaren je u saradnji sa kineskom kompanijom Great Wall.

Menadžer Litex Motorsa, Kiril Georgiev, izjavio je da je prvi montiran automobil marke Great Wall, model Voleex C10, a da će serijska proizvodnja krenuti početkom 2012. godine.

Tada će i zvanično biti otvorena fabrika, u kojoj će raditi 2. 000 ljudi. Georgiev je izjavio da je kompanija "Litex Motors" zbog velikog interesovanja već razvila dilersku mrežu i otvorila predstavništva u dvije balkanske zemlje.

U "Litex Motorsu" će se proizvoditi tri modela putničkih automobila, uključujući "SUV Hover H5" i pick-up "Steed", koji će prema najavama kompanije biti jeftini i kvalitetni. "Hover H5" sa "ful" opremom već se reklamira po cijeni nešto većoj od 12.000 eura.

Vlasnik fabrike "Litex Motors" je biznismen i vlasnik fudbalskog kluba Litex Griša Gančev, koji posjeduje 92 % akcija, dok ostatak pripada Korporativnoj trgovnskoj banci.

Nedavno je iz "Litex Motorsa" najavljena i proizvodnja elektromobila, koja će u saradnji sa kompanijom "Great Wall" početi na proljeće 2012. godine.