Željezara će večeras dobiti struju

Prethodnih dana su Željezari po nekoliko sati isključivali struju i tada im je objašnjeno da je to urađeno zbog remonta u hidroelektrani ’Perućica’

0 komentar(a)
željezara, Foto: Ivan Petrušić
17.11.2011. 17:30h

Elektroprivreda Crne Gore isključila je nikšićkoj Željezari struju 15. novembra i to, prema riječima stečajnog upravnika Veselina Perišića, nenajavljeno i bez razloga što je dovelo do prekida proizvodnje.

Razlog je bio dan kašnjenja potpisivanja aneksa ugovora koji je istekao 15. novembra. Iz Elektroprivrede su isključenje obrazložili neplaćenom poslednjom fakturom i istekom ugovora.

„Prethodnih dana su Željezari po nekoliko sati isključivali struju i tada nam je objašnjeno da je to urađeno zbog remonta u hidroelektrani ’Perućica’. Međutim, u srijedu su odbili da nam struju usključe uz nezvanično obrazloženje da još nije potpisan aneks ugovora o isporuci struje Željezari koji je važio do 15. novembra. Ne mogu da vjerujem da u trenucima kada se Željezara bori da održi proizvodnju i izađe iz najteže krize od njenog postojanja, kada se treba naći novi strateški partner i obezbijediti budućnost i fabrici i radnicima nama isključuju struju zbog formalno-pravnih razloga i dana zakašnjenja sa potpisivanjem ugovora“, kazao je Perišić.

Redovno plaćali struju

On je kazao da je Željezara od kada je u stečaju i sada u bankrotu redovno izmirivala obaveze za struju i da ga čudi postupak Elektroprivrede posebno ako se ima u vidu činjenica da su prema bivšem vlasniku bili itekako tolerantni, a on im duguje sedam miliona eura.

„Ovakav potez bi se mogao tolerisati jedino da u Crnoj Gori sve idealno funkcioniše. Kompanija Neksan je založila imovinu vrijednu 800 hiljada eura, jedna mjesečna faktura Željezare za struju oko 600 hiljada, a Neksan je sve svoje obaveze redavno izvršavao. Naš jedini cilj je da Željezara nastavi da radi ali izgleda da to nekome ne odgovara, jer ne znam kako drugačije objasniti ovakav postupak“, kazao je Perišić.

Naš jedini cilj je da Željezara nastavi da radi ali izgleda da to nekome ne odgovara, jer ne znam kako drugačije objasniti ovakav postupak.
Postupkom Elektroprivrede izrevoltirani su i bili i radnici i Sindikat, a takav gest predsjednik Sindikata nikšićkih metalurga Janko Vučinić ocijenio je nekorektnim i zlonamjernim.

“Ovakav potez Elektroprivrede najviše je uperen protiv zaposlenih. Zaista ne mogu da vjerujem da nam isključe struju zbog dana kašnjenja produžetka ugovora i to sada kada su sve oči uprte u Željezaru i kada se očekuje njena prodaja. Ne znam kome takav postupak može da odgovara i nije valjda interes Elektroprivrede da se Željezara zatvori”, kazao je Vučinić

Pismo obavještenja

Direktor Neksana Miodrag Davidović, koji je upravljanje Željezarom preuzeo 15. maja, uputio je čelnicima EPCG Srđanu Kovačeviću, Zoranu Đukanoviću, Enriku Malerbi i Masimu Sali pismo u kome ih je obavijestio šta je isključenje struje prouzrokovalo.

„Vjerovali smo da do ovoga ne može doći i da nećemo biti u prilici da vas obavještavamo da ste nam ugasili osnovne agregate za proizvodnju. Nadam se da ste svjesni odgovornosti koju ste preuzeli na sebe. Kolateral koji smo upisali u katastar iznosi 140 odsto iznosa neplaćene fakture koja je isporučena za utrošenu električnu energiju. Upozoravamo vas na neviđene posledice i štete koje će nastati po Željezaru i sve njene komitente. Ovo pismo pišemo ne da vas molimo, već da vas obavijestimo šta se desilo“, stoji u pismu koji je Davidović uputio Elektroprivredi.

Potpisan je novi ugovor o snabdijevanju električnom energijom čime su se, kako su objasnili iz EPCG, stekli uslovi da Željezara ponovo dobije struju.

„Čim se steknu uslovi od strane Crnogorskog Elektroprenosnog Sistema, Željezara Nikšić ponovo će biti redovno snabdjevena električnom energijom. Elektroprivreda Crne Gore želi da naglasi da ima razumijevanja za poslovanje Željezare Nikšić”, stoji u saopštenju Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.