Vlasnici i zaposleni u šoku: Gledali kako nestaje što je decenijama stvarano

Plamen je dostizao nekoliko desetina metara, čulo se i par eksplozija, a vatra je progutala gotovo svu opremu i proizvodne pogone

123 pregleda44 komentar(a)
Franca
30.04.2018. 17:29h

U požaru, koji je izbio rano jutros, gotovo u potpunosti izgorjela je fabrika za proizvodnju i preradu mesa - Franca Mesopromet, u Bijelom Polju. Vatra je buknula nešto prije 4 sata, nije bilo povrijeđenih, a procjenjuje se da je materijalna šteta višemilionska. Požar je lokalizovan u poslijepodnevnim satima, a uzrok još nije poznat.

Vlasnici i zaposleni su u šoku gledali kako nestaje ono što je decenijama stvarano

Prvi su vatru primijetili noćni čuvari, kojih je bilo četvorica.

"Vidio sam da je izbio požar u predjelu krova koji je na sastavu jedne i druge fabrike, proširio se velikom brzinom, vatrogasci su došli odmah, ali nijesu uspjeli ništa da urade....", priča stražar Mustafa Martinović.

Plamen je dostizao nekoliko desetina metara, čulo se i par eksplozija, a vatra je progutala gotovo svu opremu i proizvodne pogone. Zahvatila je i upravnu zgradu. Prema prvim procjenama, izgorjelo je 90 odsto kompleksa fabrike, vrijednosti više desetina miliona eura.

Uništene su moderne mašine, hladnjače, gotova i sirova roba.

Vlasnik fabrike poručuje da je zadovoljan jer nije bilo povrijeđenih i najavljuje nastavak proizvodnje

"Neke kompanije iz Bijelog Polja će vršiti usluge klanja mesa. Radnici neće ostati bez posla", kazao je Hilmija Franca.

Kazali su da su dvije fabrike ostale cijele, pilećara i fabrika za bezdimno sušenje. Izgorjelo je skladište sa upravnom zgradom gdje se nalazila sva arhiva. Sva dokumenta su izgorjela.

U Bijelo Polje popodne su stigli su predstavnici Vlade – ministar poljoprivrede Milutin Simović, ekonomije Dragica Sekulić i unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i najavili pomoć države.

"To je obaveza svih nas zbog zaposlenih, zbog poljoprivrednih proizvođača, zbog ekonomije Crne Gore. Sreća da nije bilo ljudskih žrtava", kazao je Simović.

Sa suzama u očima, zaposleni su pokušavali da iz fabrike iznose zalihe i stvari koje nijesu oštećene.

Fabrika zapošljava 750 radnika, a u reprolancu je ukupno 1.200 ljudi.

Mesopromet je osnovan 1990., kada je fabrika koja je sada najveći privredni kompleks na sjeveru, i jedan od najvećih u Crnoj Gori, krenuo sa dva zaposlena.