Šef DPS-a zaustavio planove za promjenu Veljovića

U SDP-u ne kriju da Veljović za njih nije najbolji izbor, zbog čega u vladajućoj koaliciji već dvije godine traje otvoreni spor oko kontrole policije

51 pregleda0 komentar(a)
veljovic. milo, Foto: Arhiva "Vijesti"
16.11.2011. 09:04h

Direktor Uprave policije Veselin Veljović najvjerovatnije će ostati na toj funkciji do kraja mandata Vlade Igora Lukšića, a o novim rješenjima u vladajućoj koaliciji će se razgovarati nakon narednih izbora, saopšteno je „Vijestima“ u DPS-u.

Prema tvrdnjama sagovornika „Vijesti“, šef DPS-a Milo Đukanović je dijelu članova rukovodstva svoje partije i SDP-a jasno stavio do znanja da bi trebalo da Veljović ostane na funkciji dok ne bude izabrana nova vlada nakon sljedećih izbora, koji će najkasnije biti početkom 2013. godine.

Da Veljović ostaje Đukanovićev favorit za mjesto šefa policije, on je u nekoliko navrata ranije i javno izjavio, poručujući manjem koalicionom partneru da se ne miješa u personalna rješenja za funkcije koje pripadaju DPS-u. Sam premijer Lukšić je ranije izjavio da je mjesto direktora policije stvar dogovora vrhova DPS i SDP.

Izvor “Vijesti” iz DPS-a naglašava da se sada ne mogu odreći Veljovića čak i da su to htjeli jer bi to javnost protumačila kao popuštanje pod pritiscima SDP-a. Uz to, Đukanović ne želi da iz ruku ispusti jednu od osnovnih poluga vlasti na čijem čelu se mora nalaziti dokazano lojalan čovjek.

U SDP-u, međutim, ne kriju da Veljović za njih nije najbolji izbor, zbog čega u vladajućoj koaliciji već dvije godine traje otvoreni spor oko kontrole policije.

SDP želi da postavi svog čovjeka ili makar da šefa policije pretvori u jednog od članova kabineta ministra unutrašnjih poslova i potpredsjednika SDP-a Ivana Brajovića, koji bi Brajoviću bio direktno podređen. Oni lobiraju da to bude propisano novim zakonom o unutrašnjim poslovima.

Opširnije u štampanom izdanju