Merkel: Treba napredovati prema političkoj uniji

Evropa bi trebalo da napreduje prema političkoj uniji, ocijenila je njemački kancelar Angela Merkel, koja je dužničku krizu eurozone nazvala je moguće najtežim trenutkom od Drugoga svjetskog rata.

0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Ibtimes.com
15.11.2011. 13:24h

Merkel je na stranačkom kongresu Hršćanskodemokratske unije (CDU), kojoj pripada, ponudila nove zamisli za rješenje krize koja je EU prisilila da zajmovima spašava Grčku, Irsku i Portugalju, dok raste zabrinutost za preživljavanje eurozone.

Na stranačkom kongresu u Lajpcigu, Merkel je jasno rekla da će Njemačka morati da podnese nove žrtve.

“Izazov je za naš naraštaj da dovrši ekonomsku i monetarnu uniju u Evropi i stvori političku", kazala je Merkel i dodala da Evropa prolazi jedan od težih, a možda i najteži trenutak od Drugog svjetskog rata.

Kod običnih Nijemaca raste nezadovoljstvo zbog sve većeg izdvajanja za spas slabih država članica eurozone, zbog čega je Njemačka odgovorna prema svojim partnerima.

Merkel očekuje da će Njemačka i sama biti ranjiva ukoliko budu i druge države uvučene u krizu, s obzirom da se 60 dosto njemačkog izvoza plasira u EU.

"Irski problemi su slovački, grčki su holandski, a španski su njemački. Naša odgovornost ne prestaje na našim granicama", poručila je Merkel.

Ona je dodala i da postoji crvena linija koju Njemačka neće preći, čime je odbacila zajedničke obveznice eurozone.